Základem je vhodná obuv

Při zmínce o zimě jistě každého napadly pneumatiky. Příprava automobilu na zimu zdaleka nekončí jejich výměnou, může tam však začít. Zimní pneumatiky s hlubším dezénem a lepšími jízdními vlastnostmi na vodě, sněhu a ledu byste měli nasadit, pokud maximální denní teplota nepřesahuje 7 stupňů Celsia. Jestliže je na vozovce souvislá vrstva ledu nebo sněhu, jízda bez zimních pneumatik vás může vyjít docela draho. Pokuta ve výši několika tisíc korun vaši peněženku v předvánočním období určitě nepotěší.

Pneumatiky si nechte vyměnit v odborném pneuservisu, kde pečlivě zkontrolují jejich tlak a vyvážení. Nenechávejte si výměnu pneumatik na poslední chvíli. To dělá bohužel stále mnoho řidičů a situace v pneuservisech po prvním sněhu se nezřídka podobá situaci v nákupních centrech den před Vánocemi. Ušetřete si nervy a čas a myslete na výměnu pneumatik s předstihem.

Nebo je základem pojištění?

Přesně tak, pojištění je v jistém smyslu stejně důležité, ne-li důležitější než pneumatiky. Právě v zimě může být ještě nezbytnější než v létě. A to platí jak pro povinné ručení, tak i pro havarijní pojištění. Proč?

Bohužel se příliš často stává, že řidiči nedostatečně očistí své vozidlo od napadaného sněhu nebo ledu. Nestačí totiž jen odstranit nečistoty nebo sníh z čelního skla kvůli výhledu. Je třeba očistit kompletně celý automobil. Sníh, nebo dokonce led, odlétající z vašeho vozidla, který poškodí nebo zapříčiní nehodu vozidla za vámi, z vás totiž spolehlivě udělá viníka škodné události. Právě na to vám poslouží povinné ručení, které máte zcela jistě uzavřené, protože je přece povinné, že?

Stejně důležité je však i havarijní pojištění. Kromě klasických škodných událostí, jakými jsou poškození vozidla v silničním provozu nebo krádež, se vám havarijní pojištění vyplatí i kvůli pokrytí škod vzniklých živelnými pohromami. Spadlý led ze střechy, odskočení kamínku z posypu do čelního skla nebo prostý smyk na parkovišti, to všechno jsou nepříjemnosti, se kterými se dobré havarijní pojištění lehce vypořádá.

Aby vám nezmrzly kapaliny…

I tak by mohl znít začátek motoristické vánoční koledy. Stejně jako lidský organismus, ani auto bez tekutin daleko nedojede. Proto je třeba zkontrolovat a na zimu nasadit kapaliny odolné i vůči extrémně nízkým teplotám.

Nezapomeňte do ostřikovačů nalít nemrznoucí směs a v autoservisu nechat překontrolovat bod mrazu chladicí kapaliny do motoru. Pokud tento bod mrazu klesl, automechanik by měl směs rozředit destilovanou vodou, nebo ji naopak koncentrovat tak, aby vydržela teplotu až 25 stupňů Celsia pod nulou.

Někteří řidiči používají tzv. depresant, což je přípravek pro snižování bodu tuhnutí nafty. Ten používat nemusíte, pokud v zimním období budete tankovat "zimní" naftu (s aditivy proti zamrzání). Na čerpacích stanicích bývá k dispozici zhruba od poloviny listopadu.

A co ještě?

Doporučujeme zkontrolovat i autobaterii. Ty novější sice nevyžadují speciální péči, přece jen však neuškodí, pokud se na ně podívá zkušený automechanik a zkontroluje, zda je v pořádku. Nezapomínejte, že autobaterii škodí krátké jízdy, proto byste měli své vozidlo sem tam provětrat i na delší trase. Neprospívá jí ani dlouhé stání bez nastartování.

Přimrzly vám stěrače? Neodtrhávejte je násilím, počkejte, až se auto trochu zahřeje, a pak je oddělte od skla. Gumičku zkontrolujte, a pokud nestírá stoprocentně, určitě ji vyměňte. Během zimního období totiž dostane zabrat. K dokonalému vyčištění skla od ledu a sněhu vám pomůže i poctivá zimní výbava - škrabka na sklo a smetáček na sníh. V případě, že se chystáte na náročnější cestu, nebojte se vzít i zimní řetězy. Ostudu si neuděláte ani startovacími kabely, které vám (nebo někomu jinému) mohou pomoci v nejméně očekávané chvíli.

Tak si to shrňme. Před zimou si vaše vozidlo zaslouží kompletní prohlídku v kvalifikovaném servisu. Výměna pneumatik je samozřejmostí. Kontrolu a případnou výměnu si zaslouží i kapaliny ve vozidle, autobaterie, stěrače a výbava v autě.

Druhá, neméně důležitá, věc je pojištění. I přes výše zmíněná opatření představuje zima, sníh a led na silnicích stále veliké riziko. ČSOB Pojišťovna vám pomůže s povinným smluvním pojištěním stejně jako s havarijním pojištěním. Jen jedno z nich je povinné, obě jsou však nezbytné. V zimě určitě.