Pneumatiky jsou jedinou částí vozidla, která je v nepřetržitém kontaktu s vozovkou. Ovlivňují jak jízdní vlastnosti vozidla, tak pohodlí cestujících a spotřebu pohonných hmot. Jejich výběr není radno podcenit. Jaké pneumatiky jsou pro vás ty pravé?

Podívejte se do technického průkazu

Základem je znát šířku, profil a průměr pneumatiky, záleží i na období, pro které pneumatiky vybíráte.

Náš tip: Ve velkém techničáku najdete doporučené rozměry pneumatik i ráfků. Dalším způsobem, jak rozměry zjistit, je podívat se na pneumatiky, které teď máte na voze. Na boku najdete číselný kód, který v sobě ukrývá následující informace:

  • Šířku pneumatiky v milimetrech
  • Boční profil pneumatiky, který udává výšku její bočnice a značí se v procentech z celkové šířky pneumatiky.
  • Konstrukci pneumatiky – radiální nebo diagonální?
  • Průměr ráfku neboli vnitřní průměr pneumatiky v palcích.
  • Nosnostní index udává, jakou zátěž pneumatika unese. Třeba pneu s Ni 88 unese 560 kg.
  • Rychlostní index říká, na jakou rychlost je pneumatika stavěná.

Víte, že rychlostní index pneumatik musí být stejný nebo vyšší než hodnota, kterou najdete v TP?

Jaký je rozdíl mezi letními a zimními pneumatikami?

Zimní pneumatika musí podávat bezvadné výkony i při teplotách, které jsou nižší než 7° C. Liší se silným dezénem a pružností gumy.

Letní pneumatika při teplotě nižší než 7° C tvrdne, dojde i k omezení jejího výkonu. Zimní pneumatika má vysoký počet zářezů, silné lamely a široké drážky, které umožní rychlý odvod vody a sněhu.

Zdroj: www.srovname.cz

Podívejte se na EU štítek

Každá pneumatika je označena štítkem, který vám napoví hodně o vlivu pláště na spotřebu, přilnavosti k mokré vozovce a hluku, který při jízdě vydává.

Víte, že sportovní řidiči ocení přilnavost na mokrém povrchu a ti, co jezdí dálky zase dobrou známku za spotřebu paliva?

Pozor na stáří pneumatiky

I když si kupujete nové pneumatiky, může se vám stát, že jejich pláště byly vyrobené před několika lety. Bát se jich nemusíte, zajímejte se ale o jejich skladování.

Víte, že pneumatiky by se měly skladovat v suchu a chladu? Žádné sluníčko ani průvan.

Nevybírejte jen podle ceny

Často se stává, že nižší cena pneumatiky je vykoupená horšími jízdními vlastnostmi, delší brzdnou dráhou nebo menším kilometrovým výkonem.

Náš tip: Investice do kvalitních pneumatik se vyplatí. Srovnejte si ceny pneumatik v obchodech napříč naším trhem a kupte si kvalitu za rozumnou cenu.