Na co je nezbytné dbát při řízení na podzim a v zimě?

Častým nebezpečím je mlha

Podzimní dny s sebou často kromě nádherně zbarveného listí přinášejí i mlhu. Soumrak navíc přichází výrazně dříve než v teplejší polovině roku. Proto je nezbytné počítat se sníženou viditelností. Při ní je vždy žádoucí snížit rychlost. To platí i pro ty nejlepší řidiče. Každého totiž může nepříjemně překvapit srnka, divoké prase přebíhající silnici nebo méně zkušený automobilista v protisměru. Navíc za mlhy a soumraku hůře rozpoznáváme i chodce. A zvýšený pozor musíme dávat při předjíždění. Vždy je lepší dostat se do cíle později, než se stát obětí, nebo dokonce viníkem dopravní nehody. Při mlze bychom měli místo dálkových zapnout potkávací světla. Ta totiž díky zrcadlovému efektu zajistí lepší rozhled, a navíc neoslňují protijedoucí vozidla. Takzvané mlhovky je vhodné použít až při opravdu husté mlze.

Sníh a náledí jsou častou příčinou nehod

Zimní pneumatiky jsou ze zákona povinné. I s nimi je ale třeba dbát na sněhu a namrzlé vozovce maximální obezřetnosti. Smyk může často skončit vážnou havárií.

Udržení pozornosti je nezbytné vždy. A v chladnější polovině roku to platí obzvlášť

Jakmile řídíme v náročnějších podmínkách, je třeba maximálně se na jízdu soustředit. K tomu nám pomůže vypnutí rádia i zvonění telefonu. A máme-li spolujezdce, můžeme ho požádat o pomoc s navigací a sledováním dopravního značení.

Bez povinného ručení a havarijního pojištění se vyjíždět nevyplatí

Povinné ručení je pro provoz motorového vozidla na silnici povinné. Zodpovědný řidič si ale vždy pořídí i kvalitní havarijní pojištění, které kryje i škody vzniklé při zaviněné autonehodě, poškození vozidla živly nebo vandaly či jeho krádež.

Zdroj: podzimni-silnice