Povinné ručení má jasná pravidla, o kterých je dobré mít alespoň malé povědomí. I přestože je každého povinností pojistit si auto, rozhodně povinné ručení není všespásné, proto je zapotřebí znát rozsah vaší pojistky. Ten se může lišit podle poskytovatele. V žádném případě se nevyplatí rozsah pojištění eliminovat a tím tak snižovat cenu na minimum.

Co ovlivňuje cenu povinného ručení?

Nejlevnější není ekvivalentem pro nejlepší. Mnohdy si stačí připlatit jen pár stokorun ročně navíc a získáte vyšší limit pojistného plnění, asistenční službu a celou řadu výhodných připojištění.

Kromě rozsahu plnění ale cenu povinného ručení významnou měrou ovlivňuje i věk a bydliště pojistníka a typ a historie klienta. Mladý řidič ve velkém městě zaplatí na pojistném více než zkušený starší řidič z maloměsta. Statistiky jsou totiž neúprosné, více dopravních nehod způsobují mladí řidiči a mnohonásobně více bouraček je v metropoli a v krajských městech.

Přesto rizikoví klienti nejsou odkázáni jen k platbě vysoké pojistky. Některé pojišťovny nabízí levnou pojistkou i mladým řidičům pocházejícím z regionu s vysokou nehodovostí.

Pozor, ne všechny škody kryje pojišťovna!

Všechny škody týkající se zdraví a majetku, které musí pojišťovna uhradit, jsou vypsané v zákoně. Jedná se tak například i o ušlý zisk, o který poškozený kvůli nehodě přišel.

Pokud ale pojišťovna zjistí, že pojistník řídil pod vlivem alkoholu či drog nebo že vozidlo nebylo v dobrém technickém stavu, pak bude veškeré náklady vymáhat po řidiči.

Jak sjednat povinné ručení?

Sjednat povinné ručení můžete online, nebo osobně na pobočce. Výhodou internetového vyřízení je, že si můžete snadno porovnat aktuální nabídku na trhu a vybrat si tu nejlepší pro vás. To vše z pohodlí domova.

Povinné ručení si můžete online i sami spočítat. Potřebovat k tomu budete základní parametry vozidla, které najdete v technickém průkazu.

Při výběru se rozhodně nespoléhejte jen na cenu. Porovnávejte i nabízené připojištění a slevy. Celá řada pojišťoven nabízí například slevu za online sjednání a slevu za roční platbu. Jste-li zkušený řidič bez nehod, pak máte také nárok na bonus. V případě časté nehodovosti se vám naopak cena ještě prodraží o malus.

Jakmile máte vybranou pojistku, je zapotřebí ještě vyplnit údaje pro pojistnou smlouvu a veškeré informace důkladně zkontrolovat. Po uzavření smlouvy je povinné ručení platné ihned. Jako potvrzení získáte zelenou kartu e-mailem. Originál vám pak dorazí do 2 až 3 dnů prostřednictvím České pošty.