Pneumatika musí být kvalitní i ke konci životnosti

Kvalitní zimní pneumatiky vydrží i více než 6 sezón a po celou dobu by měla být úroveň bezpečnosti a kontroly na sněhu či mokré silnici vysoká. Levnější zimní pneumatiky jsou ke konci své životnosti na hraně bezpečnosti provozu. Jak tedy vybrat ty správné pneumatiky pro vaše auto? U každého výrobce sledujte, jaké jsou výsledky jeho pneumatik po několika stovkách nebo tisících ujetých kilometrech.

Věnujte pozornost brzdné dráze

Brzdná dráha je jedním z nejsledovanějších parametrů u zimních pneumatik. Čím kratší, tím lepší. Brzdná dráha kvalitních pneumatik různých výrobců se od sebe může lišit třeba jen pár centimetry. Levné náhražky třeba z Číny mohou mít ovšem brzdnou dráhu delší až o několik desítek metrů.

Pneumatiky a jejich vliv na spotřebu

Pneumatika a její valivý odpor mají vliv i na spotřebu. Levnější a nekvalitní pneumatiky v tomto ohledu nevynikají. Kolik tedy ušetříte na pneumatice, tolik pak stejně dáte do pohonných hmot.

Vícevrstvý běhoun

Vícevrstvý běhoun složený ze směsi pryže, popřípadě kombinovaný s jinými vhodnými materiály, pomáhá nejen v pomalejším opotřebení, ale také hraje roli v přilnavosti na sněhu. Pneumatiky s vícevrstvým běhounem vám tedy pomohou při cestě na zledovatělé či zasněžené silnici, aniž by byla narušena jejich přilnavost.

Také dezén hraje velkou roli

Přes to, že se to může zdát nepodstatné, dezén hraje velkou roli v záběru při rozjíždění a tvar drážek může zamezit aquaplaningu. Nejmodernější zimní pneumatiky mají vyvíjející se dezén, jež funguje na bázi postupného opotřebování. S ním se vytváří nové drážky a staré se rozšiřují.

Hlučnost

Zimní pneumatiky nemusí bránit skvělému jízdnímu komfortu. V případě, že jste se již smířili s tím, že ty zimní jsou zkrátka hlučnější, není tomu tak. Vysoká hlučnost naznačuje horší materiál a použitý dezén.

Vybavit auto na zimu však neznamená jen koupit zimní pneumatiky, přečtěte si proto par tipů, jak by měla vypadat správná zimní výbava na auto.