V současnosti nabízí město Červený Kostelec nespočet sportovních, kulturních a volnočasových aktivit pro jednotlivce, ale i pro rodiny s dětmi. Každý tu najde možnost seberealizace či kulturního vyžití, a to dává dohromady pestrou paletu možností využívání volného času.

Sport v Červeném Kostelci
Město Červený Kostelec nabízí obyvatelům i návštěvníkům širokou nabídku možností sportovního vyžití. Ať už se jedná o pasivní či aktivní milovníky sportu. Součástí sportovní vybavenosti města je nově zrekonstruované zázemí fotbalového stadionu, sportovní hala, venkovní volejbalové hřiště či tenisové kurty. Dále se ve městě nachází 12 volně přístupných venkovních hřišť, workoutové hřiště na Větrníku, posilovny a půjčovna sportovního vybavení v areálu kempu Brodský.

Kultura
Už z historie pramení, že město Červený Kostelec je velmi úzce spjato s kulturním děním, a jinak tomu není ani dnes. Po celý rok si mohou návštěvníci města vychutnat nespočet divadelních představení, koncertů i jiných kulturních aktivit.  Hlavním dějištěm těchto akcí je divadlo J. K. Tyla a přilehlý venkovní areál, který nabízí, díky svému prostředí, neopakovatelný zážitek.

Máte raději klidnou atmosféru nebo rádi trávíte svůj volný čas četbou? I pro vás je město Červený Kostelec jako stvořené. Knihovna Břetislava Kafky nabízí v průběhu celého roku besedy, výstavy a jiné aktivity pro celou rodinu. Součástí knihovny je i nově zrekonstruovaná zahrada, kde můžete načerpat energii po dlouhém pracovním dnu.

Návštěvníkům jsou také k dispozici restaurace, kavárny, parky a nově i prostranství mezi školou V. Hejny, které slouží k volnočasovým aktivitám. Součástí je cukrárna, dětské hřiště s fontánou a upravený prostor u pomníku Legionáře.

Pamětihodnosti města Červený Kostelec

Bohdašín – pomník obětem fašizmu
Pomník obětem fašizmu, dílo akad. sochaře Josefa Marka, byl odhalen 26. června 1966. Autor pomníku se inspiroval protifašistickým cyklem maleb Josefa Čapka Oheň. Žena se zoufale brání holýma rukama a ve zdvižené ruce drží ratolest, symbol vítězství. Vertikálně zkosený podstavec pod sochou působí jako vykřičník.

Budova základní umělecké školy
Architektonicky významnou kubistickou stavbou, zapsanou ve státním seznamu památek okresu Náchod, je budova nynější základní umělecké školy v Nerudově ulici, dříve vila továrníka Theodora Keyzlara. Vila byla projektována akad. arch. Josefem Gočárem, stavbu provedl červenokostelecký stavitel Josef Pitřinec v letech 1923 až 1924.

Divadlo J. K. Tyla
Kulturní dění v Červeném Kostelci se povětšinou odehrává v Divadle J. K. Tyla. Tato budova je harmonicky začleněna v komplexu budov tzv. kulturního koutku (školy, divadlo, sokolovna). Prostorné jeviště se zázemím pro herce a moderní osvětlovací a ozvučovací technika umožňuje i náročnou produkci. 

Domek Boženy Němcové
V přízemí procházejí návštěvníci světnicí Hůlkových-Hlouškových a kuchyňkou s kachlovými kamny. Obě místnosti jsou zařízeny dobovým nábytkem, obrázky a předměty i vybavením pro domácí předení lnu. Původním a dobovým nábytkem je vybavena i světnička Boženy Němcové v podkroví. V roce 2021 proběhla úprava vstupní místnosti na základě architektonického návrhu ateliéru RCNKSK, který má zkušenosti s rekonstrukcemi historický objektů.

Domek Boženy NěmcovéDomek Boženy NěmcovéZdroj: Petr Hůlek

Sochařské ateliéry Břetislava Kafky
Jednou z pamětihodností města jsou i památkově chráněné budovy sochařských ateliérů místního rodáka Břetislava Kafky. Stavby byly díky dotacím EU a Královéhradeckého kraje zakoupeny Oblastní charitou Červený Kostelec a v letech 2018-2022 prošly citlivou rekonstrukcí. Oblastní charita v nich provozuje své sociální a zdravotní služby, Denní stacionář, mobilní hospic a další. V jedné z dalších budov na kraji města také poskytuje krátkodobé ubytování pro veřejnost v plně vybavených pokojích penzionového typu.

Tipy na výlet
Jelikož okolí města obklopuje krásná příroda, není ani zde nouze o zajímavé výlety. Je jenom na vás, jestli zvolíte cyklistiku, zimní sporty, anebo pěší turistiku. Míst, kam se z Červeného Kostelce můžete vypravit na výlet, se nabízí celá řada. Ať zamíříte ke zřícenině hradu Vízmburk, Babiččiným údolím na jih směrem k České Skalici, anebo k rekreačním rybníkům Brodský a Špinka jižně od města. Výlet do Jestřebích hor můžete spojit s prohlídkou předválečného opevnění, například Muzea československého opevnění v pěchotním srubu T-S 20 Pláň nebo pěchotního srubu T-S 19 Turov. V dojezdové blízkosti od města mohou návštěvníci obdivovat krásy skalních měst v Teplicích nad Metují, nebo v Adršpachu. Pro milovníky historie může okolí nabídnout výlet na Státní zámek Ratibořice, zámek Nové Město Nad Metují či Státní zámek Náchod. Náruživí dobrodruzi, co hledí rádi na svět z výšky mohou vystoupat na rozhlednu Žernov. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 18 metrů, se můžete těšit na výhledy na Krkonoše, Jestřebí hory, Orlické hory, Polabí, Červenokostelecko, Stolové hory, Babiččino údolí, Jaroměřsko nebo vodní nádrž Rozkoš.

Hrad VizmburkHrad VizmburkZdroj: Jan Kutílek 

Program důležitých akcí v roce 2022

SETKÁNÍ KOSTELCŮ V KOSTELCI
Termín: 18. června se 2022
Místo konání: Smetanovy sady, Červený Kostelec

První takové setkání se uskutečnilo v roce 1992 v Kostelci nad Černými lesy a každý rok se koná v jiné obci nebo městě. Po celý den bude k vidění mnoho sportovních střetnutí v různých sportovních disciplínách a připraven bude bohatý kulturní program. Na podiu v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla se vystřídá např. Městský dechový orchestr, Podnikový orchestr Škoda Mladá Boleslav, Ivan Mládek a jeho Banjo Band, Koala Párty Band a další. Vstupné je zdarma

SPORTOVNÍ KLÁNÍ MEZI SPORTOVCI ČERVENÉHO KOSTELCE A ŽABKOVIC
Termín: 9. července 2022
Místo konání: V kempu Brodský

Soutěžit se bude: Curling Super SUMO, fotbalový kulečník, Laser Game, lidský nafukovací fotbálek, drtivá porážka (WIPE OUT), Bungee running, rodeo býk, střelba z luku, MAXI kuželky, dračí lodě… Odpoledne je vyhrazené pro širokou veřejnost a vstupné je opět zdarma

KONCERT PRO LIDI A STROMY
Termín: 30. července 2022 od 19:00
Místo konání: Smetanovy sady, Červený Kostelec

V kulise košatých lip ve Smetanových sadech se uskuteční dvojkoncert legend české hudební scény. Na pódiu se představí Michal Ambrož & Hudba Praha nebo David Koller, kteří svými koncerty podpoří zelené plíce planety. Zahradnictví Trees v roli pořadatele připravuje pro každého diváka sazenici stromu, kterou může následně vysadit na vhodném místě.

VODNICKÉ SLAVNOSTI
Termín: 5. – 7. srpna 2022
Místo konání: V kempu Brodský

Vodnické slavnosti na Broďáku v Červeném Kostelci budou tradičně plné mokrých vodnických her, soutěží, netradičních sportů a radovánek. Těšit se opět můžete na nadvodní kino, nafukovací atrakce na vodě i na suchu, příjezd vodníka Brodíka, živou hudbu, vodnický trojboj, který se vzhledem k velkému počtu účastníků plave ve 4 kategoriích, menší děti, větší děti, ženy a muži. Vyvrcholením sobotního programu bude opět nepřekonatelný nadvodní ohňostroj. V neděli pak přehlídka modelářů a netradičních sportů.

68. MEZINÁRODNÍ FOKLORNÍ FESTIVAL, ČERVENÝ KOSTELEC
Termín: 17. – 21. srpna 2022
Místo konání: Smetanovy sady, Červený Kostelec

Mezinárodní foklorní festivalMezinárodní foklorní festivalZdroj: Martin KábrtMezinárodní foklorní festivalMezinárodní foklorní festivalZdroj: Martin Kábrt

Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci je nejvýznamnější akcí tohoto charakteru v rámci královéhradeckého kraje, jeden z největších festivalů v České republice a svým programovým obsazením se zařadil mezi nejznámější v Evropě.

68. ročník se koná 17. – 21. srpna v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla. Festival se každoročně koná pod patronací mezinárodní organizace lidového umění (I.O.V.) patřící pod statutem B do UNESCA. V době festivalu celé město žije českým a světovým folklorem. Letos přijedou soubory z Indie, Thajska, Portugalska, Slovenska, Polska a ČR. Slavnostní zahájení odstartuje 4TET a během festivalu zde budou dílničky pro děti, řemeslné trhy, sraz veteránů a v sobotu dopoledne proběhne mše svatá pod širým nebem a v zahradě u Domku Boženy Němcové bude připravena pohádka pro děti.

 více info na: www.cervenykostelec.cz