Muzeum nabízí prohlídku několika kilometrů podzemí zdejších dolů na stříbro a olovo, jízdy hornickými vláčky, prezentuje rozsáhlou mineralogickou sbírku, monumentální parní těžní stroje a jiné unikátní exponáty.
Jeho součástí je rovněž pět poboček nacházejících se v okolí Příbrami. Památník Vojna Lešetice, autenticky dochovaný vězeňský areál, svého druhu ojedinělý ve střední Evropě, seznamuje s perzekucí po únoru 1948, protikomunistickým odporem a dějinami uranového hornictví. Skanzen Vysoký Chlumec uchovává cenné památky venkovské architektury středního Povltaví ze 17. – 20. století, Muzeum zlata Nový Knín přibližuje historii těžby a zpracování zlata na Novoknínsku od nejstarších dob až do 20. století, expozice Muzea Špýchar Prostřední Lhota seznamují se životem venkovského obyvatelstva středního Povltaví v 19. až 20. století. Nejnovější pobočkou je Uranový důl Bytíz, který prochází rekonstrukcí a není zatím přístupný veřejnosti.

V areálech muzea se každoročně odehrávají kulturní i vzdělávací programy oblíbené jak dospělými, tak dětskými návštěvníky. V letošním roce se mohou těšit například na divadelní představení pod širým nebem, na netradiční noční prohlídky v rámci Muzejní noci, na hornickou Prokopskou pouť, Den řemesel a další zajímavý program.

Hornické muzeum Příbram, nám. Hynka Kličky 293, 261 01 Příbram VI
tel.: 318 626 307
www.muzeum-pribram.cz
www.facebook.com/HornickemuzeumPribram