Zlatá medaile, co se oblíbenosti sportů v Česku týče, patří fotbalu. Koller, Čech, Nedvěd, kdo by je neznal. Nejen, že máme skvělé hráče a týmy, ale není snad v naší zemi kluk, který by si rád nezakopal. V současné době je na vzestupu i fotbal ženský, který si s mužským, co se energie a dravosti týče, může v klidu podat ruce. 

Talent, píle a vybavení
Máte doma budoucího fotbalistu nebo fotbalistku? Dobrého hráče tvoří mix talentu, kondice, píle a také kvalitního vybavení. Fotbalové kopačky jsou základ, bez těch se neobejde útočník, záložník ani brankář. Zatímco dřív byl jeden model, dnes si pro ten správný požitek ze hry můžeme vybírat. Kopete za kopačky Adidas? Jste spíše tým Puma? Značka je sice ta poslední věc, ale ze zkušenosti prodejců sportovního vybavení víme, že hraje roli, protože každý má tu svou. Zásadnější je typ kopaček a použité technologie. 

Jak na fotbalové začátky?
Pokud s fotbalem začínáte a je jedno, jestli jako rekreační hráč po třicítce nebo hledáte ideální kopačky pro dítě, se kterým máte velké plány, je třeba vybrat důkladně. Lisovky jsou velmi univerzální a zvládnou trávník přírodní, umělý i mokro, kolíky se hodí do bahna a podmáčeného trávníku, turfy pro extra přilnavost na umělou a tvrdou trávu. Třeba právě pro děti, které často trénují na umělém povrchu. A pak máme sálovky, jen pro pořádek.  

Pro amatéry i profíky
Když se fotbal stane nejen koníčkem, ale i životním stylem, řeší se už mnohem víc, než povrch a to, zda se vám kopačky Mizuno prostě líbí. Svou roli hraje také materiál. Syntetika je ideální pro začátečníky a rekreační fotbalisty, protože vyžaduje minimum péče a stojí méně. Kopačky z kůže jsou pro ty, kteří to myslí víc vážně. Kožené kopačky jsou pohodlnější, ale je třeba se o ně řádně starat. Případně sáhněte po těch, které materiály kombinují. 

Detaily pro komfortní hru
Zásadním kritériem výběru kopaček je velikost a tvar. Klasické nízké známe všichni a moderní kotníkové teprve objevujeme. Ty pracují s lepší fixací kotníku a hrou s míčem. Dětem kupte na suché zipy, ne vždy si dovedou sami dobře utáhnout tkaničky a to může být nebezpečné. No a starším fotbalistům klasické šněrování. Bota by měla být alespoň o půl cm větší, než velikost nohy, zejména z důvodu otékání nohou!

Ještě míč a chrániče a je to!
Správný výběr sportovního vybavení vám vždy nejlépe pomůže vybrat odborný prodejce, který danému sportu rozumí. V dobrém obchodě nebo e-shopu pak pořídíte vše od kopaček přes míče, chrániče, oblečení, sportovní tašky i doplňky.

GAZZA Sport - Karlovy Vary
Fotbal Centrum
Moskevská 10
360 01 Karlovy Vary