„Téměř vždy jsou zapříčiněné tím, že se řidič nevěnoval plně řízení vozidla. Je pravdou, že většina obchodních center řeší parkování maximalizací parkovacích míst v prostoru. Tím se zmenšuje manévrovací prostor i rozhledové podmínky při parkování, což spolu s chybou řidiče a také zahuštěním dopravy přispívá k větší nehodovosti v těchto místech,“ říká odborník na dopravu. A podobně to vidí i Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod. „Nákupní centra, jejich parkoviště a komunikace v bezprostředním okolí se během adventu musí každoročně vypořádat s obrovskou intenzitou provozu, na kterou často nejsou svou infrastrukturou úplně připraveny,“ uvedl Jan Chalas.

Podle Portálu nehod se na teplickém parkovišti před obchodním domem Olympia stalo za posledních 24 měsíc 10 nehod, které šetřila policie, s celkovou škodou téměř 190 tisíc. Rizikové místo najdete zde

Zóny mohou pomoci

Krajský koordinátor Besipu je přesvědčen, že pomůže snížení rychlosti. „Postupně zavádějí zóny 30 s touto maximální povolenou rychlostí a právě tyto lokality je vhodné tam zařadit. To by v těchto zónách mohlo pomoci částečně snížit nehodovost a přimět účastníky provozu k větší obezřetnosti,“ dodává Milan Stehlík.

Přednost zprava

 Přitom podobným střetům se řidiči mohou vyhnout dodržováním silničních pravidel, především přednosti zprava. Na některých parkovištích je toto pravidlo již raději zdůrazněno dopravní značkou. Podle pojišťoven se přes 40 procent všech dopravních nehod s následkem poškození vozu stane při parkování, zhruba pětina pak v obchodních centrech. Většinou jde o couvání a častěji jsou viníkem řidiči starší 65 let.

Když na parkovišti utrpíte větší škodu, stanete se obětí vandalismu nebo pokud viník poškození ujel, obraťte se na policii a současně na provozovatele parkingu kvůli kamerovým záznamům. Ujetí od nehody je častým nešvarem na českých silnicích, šoféři se většinou chtějí vyhnout pokutám a nechtějí přijít o bonus od pojišťovny. Důvodem může být i alkohol a obava ze ztráty řidičáku. „Před časem jsem seděl v autě na parkovišti obchodního centra a vedle zaparkovala žena se škodovkou. I když je můj Duster vyšší auto, při nešikovném a dost bezohledném otevření dveří mi docela slušně vůz odřela. Dělala, jako že nic a chystala se odejít. Kdybych nevystoupil a nedonutil ji situaci řešit, měl bych smůlu,“ popisuje zážitek z parkoviště teplického OC Olympia řidič Rudolf.

Policie ČR zde například hledá svědky nehody, ke které došlo v době od 13:30 do 14:15 hodin 15. října 2021 v řadě č. 9. Neznámý řidič poškodil pravou přední část osobního vozu Hyundai a z místa odjel, aniž splnil zákonem danou povinnost při účasti na dopravní nehodě. Policisté podle jejich mluvčího Daniela Vítka na pravé přední části nárazníku a blatníku nabouraného auta zajistili stopy černé barvy, zřejmě od gumy nebo plastu. Z policejních statistik vyplývá, že hlavní příčinou dopravních nehod na parkovištích je dlouhodobě nedání přednosti v jízdě.

Podívejte se na www.portalnehod.cz. Je to užitečný nástroj pro řidiče při plánování cest, na interaktivní mapě si mohou dohledat, které úseky jsou nejrizikovější a kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám, nejen u obchodních center.

Zdroj: Zadavatel inzerce