Podle analýzy Portálu nehod (www.portalnehod.cz), která se zaměřila na nehodovost mladých řidičů kvůli nepřiměřené rychlosti, je pro ně nejrizikovějším místem v ústeckém regionu Žižkova ulice v Ústí nad Labem. Konkrétně jde o místo u křižovatky Žižkovi ulice a Fibichovi.

Rizikové místo najdete na Portálu nehod ZDE.

„Jde o dobře přehlednou komunikaci a možná právě to svádí k nepřiměřené rychlosti v daném úseku. U většiny dopravních nehod, kde byli za volantem mladí řidiči, byla na vině právě nepřiměřená rychlost,“ řekl Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod. „Kvůli nepřiměřené rychlosti zde došlo v uplynulých dvou letech k pěti nehodám řidičů ve věku do 31 let. Jejich průměrný věk byl přitom pouze 23 let,“ upřesňuje Jan Chalas.

„Přesto, že je zde maximální povolená rychlost 70 km/h, mají někteří řidiči pocit, že díky relativně přehledné silnici mohou jet rychleji. To je omyl. A navíc jsou zde i křižovatky,“ vysvětluje krajský koordinátor BESIP pro Ústecký kraj Milan Stehlík. „Za snížené viditelnosti, deště a sněžení je potřeba si uvědomit, že nepřiměřená rychlost, při které se může stát auto neovladatelným, může být i mnohem nižší. Krizové situace je pak opravdu problém zvládnout bez větších následků,“ upřesnil.

Na rizikovou Žižkovu ulici upozornil koncem dubna i Speed Marathon, kdy policistům s výběrem lokalit, kde se bude rychlost kontrolovat, pomáhala tradičně také veřejnost. Hlídka zde kontrolovala na silnici II/613 u Intercomu povolených 70 kilometrů v hodině.
Nepřiměřená rychlost se zde nedávno vymstila 33letému řidiči v čase krátce před půlnocí, který zde způsobil dopravní nehodu. „Řidič vozidla VW Passat pravděpodobně vlivem nepřiměřené rychlosti nezvládl průjezd mírné zatáčky a s vozidlem vyjel na vyvýšený obrubník u středu komunikace. S vozidlem ovšem dál pokračoval v jízdě až do chvíle, než byl zastaven policejní hlídkou," uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Dechová zkouška na přítomnost alkoholu byla pozitivní, ukázala 1,92 promile.

Žižkova ul. - nehoda osobního auta s nákladnímŽižkova ul. - nehoda osobního auta s nákladnímZdroj: archiv Deníku

Mladí bourají častěji

Rychlá jízda nebo nepřiměřená rychlost je dlouhodobě nejčastější příčinou vážných dopravních nehod – tedy těch, které končí smrtí (40 %). A bohužel velmi často nepřizpůsobí rychlost jízdy předpisům, stavu vozovky a dopraví situaci právě mladí řidiči. „Přidat plyn“ je láká více než jejich starší, vyježděné kolegy. Vinou kombinace rychlé jízdy a nezkušenosti však bohužel mají nehody častěji tragické následky, a i vyšší škody. Potvrzují to jednoznačně data Portálu nehod.

Analýza Portálu nehod (www.portalnehod.cz) totiž jasně ukázala, že poměr počtu nehod zaviněných rychlou jízdou se mění v jednotlivých věkových kategoriích. „Právě ti nejmladší a nejméně zkušení jezdí nejrychleji a poměr nehod zaviněných z důvodu vysoké rychlosti je u nich zdaleka nejvyšší. Více než třetina nehod (34 %) byla u řidičů nejmladší věkové kategorie 18-24 let způsobena právě z důvodu nedodržení přiměřené rychlosti. Proto je více než na místě apel na mladé za volantem, aby byli opatrnější a obezřetnější,“ říká Jan Chalas ze společnosti Data Friends.

Poměr se snižuje úměrně s tím, jak se postupně zvyšuje věk řidičů. U řidičů ve věku 25-31 let je to už výrazně méně – 25,6 %; v další věkové skupině řidičů 32-38 let je to už „jen“ 21,2 % nehod způsobených vysokou rychlostí.

„I z našich dat jasně vyplývá, že přibližně každý pátý majitel vozu ve věku 18 let způsobí dopravní nehodu. U řidičů do 24 let je riziko, že způsobí nehodu, téměř 2,5krát vyšší, než je průměrná nehodovost v ČR,“ dodává Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

Mapa rizikových míst varuje řidiče

Portál nehod (www.portalnehod.cz) je užitečným nástrojem pro řidiče při plánování jejich cest, protože si zde mohou na interaktivní mapě dohledat, které úseky jsou nejrizikovější a kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám – například z důvodu střetu se zvěří, rychlosti, předjíždění či střetu s cyklistou či motocyklistou.

Nehodový portál upozorní řidiče i na konkrétní místa, kde se nejčastěji bourá. Na interaktivní mapě rizikových míst, která je jeho součástí, si mohou na své trase najít lokality, kde se nejvíce stávají nehody vinou riskantního předjíždění, střetu se zvěří nebo vysoké rychlosti. Při projíždění těmito místy by měli být řidiči obzvlášť opatrní.

Mapa rizikových míst zobrazuje přehled rizikových míst podle počtu nehod za posledních 24 měsíců. Znalost rizikových míst a větší opatrnost řidičů, pokud jimi projíždějí, mohou přispět k větší bezpečnosti na silnicích.

 Zdroj: Zadavatel inzerce

Portál nehod vznikl za podpory fondu zábrany škod a úzké spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů (ČKP). Autorem projektu je společnost DataFriends, která portál i provozuje.