KDY: Celoročně
KDE: Nad Sv. Tomášem
ZA KOLIK: 60/30 Kč

Nejvýše položený hrad v Čechách (1053 m.n.m.) s největší dochovanou obytnou věží tzv. Donjonem o rozměrech 17,5x14m nabízí nejkrásnější výhledy na Šumavu, Lipno, Novohradské hory a za příznivého počasí také na Alpy v Rakousku.   Vybudováním střeženého hraničního pásma a vojenské pozorovatelny byla po 2. světové válce až do roku 1990 návštěva tohoto místa znemožněna.

Hrad byl opět zpřístupněn veřejnosti po 60 letech v roce 2005 u příležitosti 200. výročí narození A. Stiftera. Celou opravu zabezpečilo Občanské sdružení Vítkův Hrádek jako symbol "vzájemnosti" a jeho cílem bylo nejen obnovení významné kulturní památky, ale i vytvořit místo setkávání česky a německy mluvících lidí na rozhraní tří států - Česka, Rakouska a Německa.

Vítkův Hrádek se nachází na pravé straně Lipenského jezera nad osadou Sv. Tomáš, 6 km od obce Přední Výtoň a 7 km od městečka Frymburk.

Zajímavostí je, že zde byl v roce 1394 krátce vězněn panskou šlechtou král Václav IV., syn krále Karla IV. a také toto kouzelné místo navštívil v roce 1861 korunní princ Rudolf, syn císaře Františka Josefa.

Otevřeno je po celý rok, v zimě je o něco kratší a jen o víkendech a svátcích: od listopadu do dubna vás na hrad pustí pouze o sobotách, nedělích a svátcích od 10 do 16 hodin. 

Dospělí zaplatí za vstup 60 korun, děti 30 korun.