Prohlídka pivovaru s ochutnávkou domácího uzeného a do budoucna i ubytování. To vše nabízí v rodinném pivovaru Studánky. 

Na začátku byla nutnost renovovat hospodářské stavení, dnes je z myšlenky nejjižněji položený minipivovar v České republice (nachází se ve Studánkách na Českokrumlovsku). Pro majitele Luboše Procházku je to navíc splněný sen. „Kdysi jsem ochutnal pivo v jednom pivovaru, které bylo dobré, a tak jsem se tím začal zabývat víc,“ vzpomínal Luboš Procházka. Ten v pivovaru dokonce bydlí. „Varnu máme pod obývákem, ležácké sklepy zase pod ložnicí,“ smál se 48letý majitel pivovaru. Po domluvě je možná i jeho prohlídka.

CHTĚL NEJLEPŠÍ PIVO NA SVĚTĚ

Od okamžiku, kdy tady začali s vařením piva, utekly dva roky. „Daří se nám dobře,“ zhodnotil situaci. „Už víme, co vařit pivo obnáší. Víme, že aby bylo dobré, musí se tomu člověk věnovat naplno. Pořád to máme spíše jako koníček, když něco vyděláme, hned to zase investujeme,“ dodal s tím, že v jedné várce navaří 550 litrů piva, maximální výstav pivovaru je 450 hektolitrů.

Momentálně vaří Luboš Procházka pivo sám, u zrodu receptury stál ale sládek Martin Hrubeš, který byl u otevření mnoha malých pivovarů po celém Česku, namátkou v Litoměřicích nebo Kroměříži. „Na začátku jsem Martinovi řekl, že chci nejlepší pivo na světě a ať to vymyslí, tak dva dny přemýšlel, jestli to vezme,“ usmíval se Luboš Procházka. „Řekl jsem mu, že nebudeme koukat na cenu surovin, že budeme kupovat dle jeho názoru ty nejlepší suroviny a uvidíme,“ narážel na hlavní cíl – dát do toho všechno, nastartovat tradici a vytvořit značku.

V PET LAHVÍCH I SUDECH

A to se mu daří. Na dvě vlajkové lodi pivovaru ve Studánkách – polotmavou Jiřinu a světlého Špácu jezdí totiž lidé i opakovaně. „Devadesát procent klientely je z Rakouska. Pak k nám jezdí cyklisté, kteří si nás najdou přes mobilní aplikaci,“ řekl Luboš Procházka, který je mimo jiné také členem rockové kapely Gin fis.

Na otázku, jak vznikly názvy piv, odpověděl: „Špáca je od dětství moje přezdívka, a tak jsme po mně pojmenovali i dvanáctku. Polotmavá třináctka Jiřina se zase jmenuje po přítelkyni,“ poodhalil tajemství. „Pak vyrábíme ještě pivo IPA, čtrnáctistupňový svrchně kvašený ale a Summer Ale, to je slabší pivo hlavně pro cyklisty,“ přiblížil pivní portfolio, které je možné ochutnat v nedaleké restauraci s názvem Pivovar Studánky, již Luboš Procházka provozuje. Zakoupit je tu možné pivo v pet lahvích nebo v deseti, dvaceti a padesátilitrových sudech.

Jaké novinky pro návštěvníky pro letošek přichystal? „Nechali jsme udělat půllitry s novým designem, z toho budou mít radost především sběratelé. A pak také budujeme ubytování v pivovaru. Bude v selském stylu s osmi lůžky, takže to bude buď pro jednu větší rodinu, nebo dvě menší. Bude kompletně vybavený a nebude chybět ani pípa. Hotovo by mělo být na podzim,“ uzavřel Luboš Procházka povídání.

Pivovar StudánkyZdroj: Procházka s.r.o.

SLÁDEK S ALERGIÍ NA SLAD

Má muž, který pracuje sedm dní v týdnu, čas na dovolenou? „Jednou za rok s rodinou někam vyrazíme, vždycky si ale naplánuju návštěvu nějakého pivovaru,“ pousmál se Luboš Procházka. Vzápětí ale dodal, že více než čtyři si dát nemůže. „Mám totiž alergii na slad. Zjistili jsme to, když jsem začal vařit pivo, trpěl jsem jako pes, měl jsem pořád rýmu, až jsme se sebrali a odjeli na alergologii,“ vysvětlil.         

Pivovar Studanky, Studánky, 382 73 Vyšší Brod, https://www.pivovarstudanky.cz/