Dáme ti náborový příspěvek 75 000 Kč. Vzápětí se na střeleckém kurzu naučíš střílet a bude ti přidělena zbraň. Už po dobu celého prvního roku, kdy tě zasvětíme do všeho, co potřebuješ umět, budeš pobírat plat 25 720 Kč měsíčně s nárokem na stravu a ubytování zdarma a na proplácení cestovních výdajů. A o kolik si polepšíš už za rok? O hodně! Čti dál.

Po roce začneš pracovat v terénu. A tvůj plat se ihned zvedá o 5 000 Kč měsíčně na minimálně 31 090 Kč. A toto je jen základ platu, ke kterému můžeš mít ještě další příplatky, za svátky, za přesčas, osobní příplatek. Když budeš aktivní a rychle se zapracuješ, může také tvůj plat vzrůst rychle, např. po 3 letech až na 36 000 Kč. Navíc u nás se ti plat bude pravidelně, vždy každé 3 roky, automaticky zvyšovat. Ještě váháš? Pro zajímavost, průměrný služební příjem našich policistů a policistek v Olomouckém kraji za rok 2018 byl 41 433 Kč, za rok 2019 to bylo už 44 738 Kč.

Budeš mít ročně 6 týdnů placené dovolené. Budeme ti finančně přispívat na penzijní nebo životní pojištění. A co takhle tři benefity, které jinde nejsou běžné? Když se stane, že onemocníš, u nás máš i v nemoci nárok na plat v plné výši (pokud délka tvé nemoci nepřesáhne 30 kalendářních dnů), tzn. plat se ti nekrátí na 60% základu mzdy jako u zaměstnanců pracujících podle zákoníku práce. Stejně tak, na rozdíl od nich, se tvůj plat nekrátí ani po dobu 9 dní, kdy budeš doma ošetřovat své nemocné dítě mladší 10 let. A do třetice, na rozdíl od nich nebudeš mít 40hodinovou pracovní dobu týdně. Služba u nás se řídí zákonem o služebním poměru, takže budeš mít fond pracovní doby jen 37,5 hodiny týdně. Tyto hodiny si odsloužíš po 12hodinových směnách (většinou den-noc a následné 2 dny volna).

Zdroj: archiv Policie ČR 

Chceš vědět, jak umíme ocenit ostřílené a zkušené členy? Věrnost se u Policie České republiky opravdu vyplácí. Po 15 letech služby u nás získáváš k 6 týdnům dovolené ještě navíc každoročně nárok na ozdravný pobyt v délce 14 dnů. Můžeš ho trávit buď v lázních nebo sportováním v místě svého bydliště. V případě odchodu od policie máš po odsloužení 15 a více let nárok na doživotní výsluhový příspěvek. Ten může podle počtu odsloužených let být měsíčně až 50% tvého průměrného hrubého měsíčního příjmu, jaký jsi u nás v době odchodu pobíral. Také máš při odchodu od policie (nejdříve ale po 6 letech služby) nárok na finanční příspěvek, tzv. odchodné, což je jednorázová částka rovnající se podle počtu tvých odsloužených let až šestinásobku tvého průměrného hrubého měsíčního příjmu.

Zdroj: archiv Policie ČR 

Máš maturitu? Tak není co řešit, splňuješ potřebné vzdělání pro nástup k policii. A vůbec nezáleží na oboru, který jsi vystudoval. Můžeš být absolventem či absolventkou jakékoliv SŠ, VOŠ, VŠ, ale také SOU s maturitou.

Jakmile úspěšně projdeš naším přijímacím řízením, v Prostějově můžeš nastoupit na oddělení hlídkové služby nebo na dopravní inspektorát. Na dopravním inspektorátu budeš pomáhat při dopravních nehodách, vyšetřovat je a starat se o bezpečnost silničního provozu. Nebo jsi akční typ a nejvíc ze všeho tě láká adrenalin? Tak to se rozhodně můžeš uplatnit na oddělení hlídkové služby a jezdit všude tam, kde je potřeba rázně a rychle zasáhnout.

Zdroj: archiv Policie ČR 

Až nabereš zkušenosti z terénu, nic ti nebrání přejít na vyšší pozici. A to buď na stejném útvaru, kde sloužíš nebo na jiný útvar podle toho, co tě láká. Víš, že u policie jsou opravdu široké možnosti kariérního růstu? Můžeš si vybrat, čemu se chceš dál věnovat a co právě tebe zajímá. Uplatnit se můžeš např. na službě kriminální policie jako kriminalista, vyšetřovatel nebo kriminalistický technik. Nebo jako policista na odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál. Na oddělení služební kynologie jako psovod. Na integrovaném operačním středisku jako operační důstojník, který přijímá oznámení na lince 158 a řídí činnost policejních hlídek. Na oddělení informačních a komunikačních technologií jako policejní ajťák. Na oddělení tisku a prevence jako tiskový mluvčí. A toto jsou jen stručné příklady, oborů policejní činnosti je ještě mnohem víc.

Nastupuješ k nám už s vysokoškolským vzděláním? Tak můžeš mít rychlejší karierní postup. Pokud bys chtěl nějakou vysokou školu teprve studovat, u nás ji můžeš studovat při výkonu služby, případně i s nárokem na služební příjem a služební volno na studium.

Zdroj: archiv Policie ČR 

Práce u Policie České republiky je dnes atraktivní zaměstnání s jistotou platu, které má smysl! A u kterého žádný pracovní den není úplně stejný. Nudit se určitě nebudeš. A staneš se součástí velké a silné organizace. U nás se ti nemůže stát, že nedostaneš výplatu nebo dokonce dostaneš výpověď, protože tvůj zaměstnavatel se dostal do finančních problémů. Jsme jeden z největších a nejstabilnějších zaměstnavatelů. A o své členy a jejich rodiny se staráme. V celé republice je už víc než 43 000 policistů a policistek, kteří se navzájem podporují a pomáhají si. Ve službě i mimo službu. Víš, že když se jako policista ocitneš v nouzi anebo potřebuješ radu a pomoc, ať už pracovně nebo soukromě, můžeš se v kterémkoli jiném městě v republice bez obav obrátit na své kolegy, i když se osobně neznáte?

Zdroj: archiv Policie ČR 

Můžeš se s námi také chodit bavit a sportovat. Nerad sedíš doma? Vezmeme mezi sebe každého, kdo má chuť. Pořádáme spoustu fajn akcí pro naše policisty a policistky i pro jejich rodiny. Také turnaje a závody v různých sportovních odvětvích jako střelba, volejbal, nohejbal, fotbal, cyklistika atd. Na různých úrovních od okresních přes celorepublikovou až po mezinárodní.

Další informace máš na našem webu nabor.policie.cz . Jdeš do toho? Chceš být policistou nebo policistkou v Olomouckém kraji? Napiš na email nabor.olomouc@pcr.cz a připoj svůj telefon a adresu.

Zdroj: archiv Policie ČR