Podnik začínal před několika málo lety začínal s výrobou pelet, bioplynovou stanicí a fotovoltaickou elektrárnou. Stojí ve Smržicích nedaleko Prostějova a svým způsobem je výjimečný, do zemědělství vstoupilo z energetického sektoru.

Zemědělci dnes peníze od banky v podstatě nepotřebují. Výjimku ale tvoří ti, kteří se rozhodnou své hospodářství inovovat a zlepšit. Doplnit o přidruženou výrobu, využít odpadní teplo z bioplynek, vezmou si dotaci na nový kravín, anebo produkční skleník,“ říká Aleš Koryčan ze zlínského korporátního centra České spořitelny s dovětkem, že v případě podniku AGRO Haná platí, že i původně „nezemědělcům“ se může dařit.

Živočišnou výrobu AGRO Haná nemá, nepočítáme-li několik ovcí, které spásají trávu kolem fotovoltaických panelů. Aktuálně ale dokončuje stavbu 2,5hektarového skleníku na pěstování cherry rajčat s dodávkou na trh na podzim a v zimních měsících. Obsazuje do něj 30 nových pracovních pozic. Skleník využije teplo z bioplynky v zimním období, ale její elektrickou energii na provoz. Více na: www.investicniweb.cz/agro.