Pracoviště Kliniky miniinvazivní a endoskopické léčby zad EuroPainClinics Brno poskytuje léčbu bolesti zad a dolní končetiny s využitím širokého spektra miniinvazivních a endoskopických výkonů, a to zejména u pacientů s bolestí bederní páteře způsobenou výhřezem meziobratlových plotének. Zdravotní péče je poskytována pacientům s akutní i chronickou bolestí zad. Vzhledem k aktuálnímu stavu, kdy v řadě nemocničních zařízení dochází k pozastavení či rušení výkonu plánovaných operací v souvislosti s vývojem epidemické situace tak možnost využití zdravotní péče na pracovištích EuroPainClinics může představovat také vhodné a rychlé řešení pro pacienty s akutní bolestí zad či pacienty, kteří čekají na svůj termín operace plotének.

ilustrační fotoZdroj: archiv EuroPainClinics, dreamstime.com

Vyhřezlé ploténky a bolest zad

Vyhřezlé ploténky, které utlačují či dráždí kořenové nervy, jsou častou příčinou kořenového syndromu zad, kdy je až 90 % všech kořenových syndromů postižena bederní oblast L3/S1. Další příčinou je tzv. syndrom selhání operační léčby. Projevuje se přetrvávající nebo nově vzniklou bolestí po operaci páteře, a to až u třetiny operovaných pacientů. Pacienti s kořenovým syndromem vnímají typické projevy jako je tupá, bodavá, pulzující či ostrá bolest, která se šíří do dolní končetiny, ztrátu svalové síly nebo citlivosti v končetině či v prstech, neschopnost stoupnout si na špičky, na paty nebo zvednout nohu do schodů. Bolest se zhoršuje při záklonu či předklonu a často ji doprovází pocit mravenčení či brnění.

ilustrační fotoZdroj: archiv EuroPainClinics

Výhody miniinvazivních a endoskopických výkonů

Miniinvazivní výkony se provádějí v ambulantním režimu pod přesnou, cílenou a bezpečnou kontrolou RTG mobilního C-ramene, endoskopické výkony na operačním sále pod kontrolou RTG mobilního C-ramene a speciální kamery. Pracovní místo pro výkon (zavedení kamery a nástrojů) se vytváří pouze jedno, o velikosti osm až deset milimetrů.

Díky šetrnému charakteru těchto výkonů zejména nedochází k poškození svalů a měkkých tkání podél páteře, které jsou u klasické otevřené operace páteře narušeny. Výhodou je kratší doba trvání výkonů, možnost ambulantního provedení výkonů v lokální anestezii a menší riziko pooperačních komplikací, jako je výskyt infekce, krvácení či tvorba zjizvené tkáně. Výrazně se zkracuje doba rekonvalescence, což znamená rychlejší návrat do každodenního aktivního života. Výkony se provádějí bez nutnosti hospitalizace – pacient se po provedeném výkonu a doporučené době zhruba dvouhodinového odpočinku navrací do svého domova.

Jak se můžete objednat?

Informovat se o možnosti léčby a objednání je možné kdykoliv z bezpečí a pohodlí vašeho domova prostřednictvím bezplatné online služby E-konzultace.
Vzhledem k riziku nákazy infekcí Covid-19, která primárně ohrožuje věkovou kategorii seniorů, jsou k léčbě v současnosti přijímáni pacienti do 65 let věku (ročník 1955).

Zdravotní péče je plně hrazena zdravotním pojištěním, aktuální přehled pojišťoven najdete zde.

Kontakt

OD 6. 11. 2020 NÁS NAJDETE NA NOVÉ ADRESE!

ilustrační fotoZdroj: archiv EuroPainClinics

Klinika miniinvazivní a endoskopické léčby zad
EuroPainClinics Brno
Viniční 4049/235
Poliklinika Viniční – 2. patro
615 00 Brno-Židenice

Tel.: +420 792 336 946
E-mail: brno@europainclinics.cz
www.europainclinics.cz