Ten se poprvé otevřel veřejnosti loni, návštěvníci ale o možnost procházky po vinohradu a ochutnání místního vína nepřijdou ani letos. Plánované novinky pro nadcházející letní sezonu představil zakladatel veselského vinařství Dog in Dock Tomáš Zbořil.

Loni jste areál vinařství poprvé zpřístupnili veřejnosti. Jak první ročník hodnotíte a jaké novinky chystáte pro letošní rok?

Kvůli pandemické situaci jsme otevírali až v polovině července, byla to tedy taková zkrácená sezona… Návštěvníci mohli nahlédnout do mladého vinohradu, ochutnat naše vína a něco se o vinaření i dozvědět. Cestu si k nám našli zejména turisté z přilehlého Baťova kanálu, zavítalo k nám ale i mnoho místních.

Letos už budeme otevírat tzv. „naostro“. Sezonu zahajujeme začátkem června a rozšiřujeme také otevírací dobu. Lidé nás v areálu najdou každý všední den od 15 do 21 hodin, o víkendu pak od 11 do 21 hodin.

Hlavní novinkou bude nová lokalita v rámci areálu. Pro letošek se přesouváme blíže hlavní cyklostezce vedoucí přes zámecký park, nedaleko od místní kavárny. Návštěvníci se dočkají i zlepšeného komfortu, který zajistí moderní winetruck. Rádi bychom v areálu přes léto uspořádali i kulturní akce. O veškerých novinkách budeme informovat na našich sociálních sítích. 

Areál v minulosti patřil přes dvě století rodu Chorinských, kteří zde mimo jiné pěstovali tropické ovoce. Posledních několik desetiletí ale chátral a byl veřejnosti uzavřený. Nyní tohle místo s bohatou historií ožívá díky vinné révě. Je areál nyní volně přístupný?

Samozřejmě. Chceme, aby byl areál otevřeným, živým místem, kde se budou lidé setkávat – ideálně nad sklenkou vína (úsměv). Místní i turisté jej mohou využít třeba jako místo odpočinku při procházce přilehlým zámeckým parkem. Návštěvníci mohou také zdarma nahlédnout do objektu oranžérie a nasát tak atmosféru historie našeho města, která je úzce spjata právě s rodem Chorinských. 

Kdy by měla být dokončena výstavba samotného objektu vinařství?

Na přípravě výstavby vinařství pilně pracujeme, pokud vše půjde podle plánu, měli bychom otevírat na jaře 2023. Součástí výstavby bude kromě vinařství, kde bude probíhat veškerá naše výroba, také moderní restaurace s konferenčním sálem pro pořádání svateb a oslav. Nabízet budeme také moderní ubytování pro přibližně 80 lidí. 

Víno tedy v současnosti vyrábíte mimo Veselí…

Ano, víno zatím vyrábíme v nedaleké provozovně v Boršicích u Blatnice, kde působíme od podzimu 2019. Naší filozofií je výroba vína v harmonii s přírodou. Snažíme se používat ty nejmodernější technologie, které jsou co nejšetrnější k hroznům. Zároveň vycházíme z dlouholeté vinařské tradice na Moravě – naše vinohrady se nacházejí v podhůří Bílých Karpat. 

Na jaká vína se mohou návštěvníci letos těšit?

Letos na jaře jsme nalahvovali vína z ročníku 2019, která jsme záměrně nechali ležet téměř 15 měsíců na kvasničných kalech ve velkých akátových a dubových sudech, díky tomu mají unikátní chuť a pouze minimum síry. Návštěvníci u nás mohou ochutnat odrůdy Tramín červený, Chardonnay, Sylvánské zelené, Pinot Gris, Frankovku či Merlot. Zaměřujeme se převážně na suchá vína, ale na své si jistě přijdou všichni milovníci kvalitního a přírodně vyráběného vína. 

Zdroj: Trigema a.s.