Je to vinicemi osázený kopec s pozvolným sklonem a rovinatým vrcholem. Současně jde o nejvyšší bod v širokém okolí. Nachází se v nadmořské výšce 334 m n. m. a je z něj výhled do všech světových stran.

Inspirací pro vznik Stezky nad vinohrady bylo právě tohle místo. Vyhlídka má tvar kruhové rampy s výsečí 334°, a citlivě tak vystupuje nad krásné vinařské okolí. Kruh navíc představuje životní cyklus přírody a symbolicky odkazuje na neustálý růst obce Kobylí.

PO SPIRÁLE VYJEDOU I VOZÍČKÁŘI

Díky nakloněné rovině, která nahrazuje schody, je kobylská Stezka nad vinohrady jednou z mála rozhleden v České republice přístupných pro starší nebo handicapované spoluobčany, případně pro maminky s kočárky.

Nejenom výhled, ale i samotná cesta nahoru je smyslem kobylské Stezky nad vinohrady. Vyhlídka ve tvaru nedokončeného kruhu je vybavena informačním systémem na podlaze, který představuje časoprostorovou linii.

Cedulky s rozhledovými osami vám pomohou zorientovat se v prostoru. Dozvíte se, kde leží důležitá okolní místa a jejich vzdálenost. Při dobré viditelnosti spatříte Pálavu, Bílé Karpaty, Chřiby s hradem Buchlovem, Ždánický les, vysílač Hády nad Brnem, Strážovské vrchy, Malé Karpaty a Malou i Velkou Fatru u našich slovenských sousedů.

Časové linie jsou na rozhledně tři. První představuje společenské události Kobylí v nejbližší době, druhá zase vzpomíná historické milníky obce. Poslední časová linie se svými otázkami obrací k nám samotným – stezka je tak i vzpomínkovou cestou každého z nás.

Biocentrum Ostrůvek v Kobylí láká děti i dospělé k poznávání přírody

Biocentrum Ostrůvek je vybudováno na přibližně 15 hektarech pozemků a je tvořeno dvěma mělkými jezery (Mělké a Koňské) a systémem osluněných a zastíněných vodních tůní, mokřadních stanovišť a kompletně přeloženým meandrujícím Kobylským potokem.

BIOCENTRUM OSTRŮVEK V KOBYLÍ. Skýtá mnoho informací o přírodě na jednom místě.BIOCENTRUM OSTRŮVEK V KOBYLÍ. Skýtá mnoho informací o přírodě na jednom místě.Zdroj: Nadace Partnerství/Vojta Herout

Vegetační úpravy jsou tvořeny výsadbami původních druhů dřevin (javor, dub, jasan, lípa, habr, jeřáb, jilm, vrba, třešeň, hrušeň, jabloň) a založením trvalých travních porostů lučních travin bylinného charakteru, které společně tvoří bohatě členěné společenstvo. Celkově je na ploše biocentra vysázeno více než 2 500 stromů a přes 5 000 keřů včetně takřka 2 500 košíkářských vrb.

V BIOCENTRU JE KAMENNÁ ZÍDKA, PLAZNÍK I BROUKOVIŠTĚ

Nedílnou součástí Biocentra Ostrůvek jsou i tzv. biotechnická opatření, umožňující rozvoj co největšímu počtu živočichů.     Prvním takovým opatřením je „kamenná zídka“, jež primárně slouží k akumulaci tepla ze slunečního záření a následně k rozvoji teplomilných druhů živočichů.

Dalším objektem, vybudovaným v prostoru biocentra, je „plazník“. Tento biotechnický objekt svou funkcí podporuje zvýšení počtu plazů, nicméně využívají jej i četní zástupci hmyzu a drobní hlodavci.

Posledním biotechnickým objektem je „broukoviště“– uměle vytvořená skupina kmenů, která slouží k vývoji larev brouků, jejichž životní podmínky jsou vázány na mrtvé a tlející dřevo. Lokalita je navržena tak, aby byla atraktivní pro celou řadu živočichů a rostlin.

PANELY INFORMUJÍ O ŽIVOTĚ V MOKŘADU

V minulém roce byly v blízkosti vodních ploch instalovány naučné panely, vztahující se tematicky k životu v mokřadu. Při vstupu je návštěvník seznámen s historií samotného místa – od dob dávno minulých, kdy se na místě rozlévalo teplé třetihorní moře, až do doby intenzivního chovu ryb v Kobylském jezeru a následné zemědělské činnosti. Na dalších panelech je podrobně vykreslen již zmiňovaný život, ať už pod hladinou, na souši či ve vzduchu.

BIOCENTRUM OSTRŮVEK V KOBYLÍ. Skýtá mnoho informací o přírodě na jednom místě.Zdroj: Nadace Partnerství/Vojta Herout

Velkou zajímavostí zdejšího mokřadu je výskyt vzácných slanomilných rostlin, které po dlouhých letech hibernace znovu osídlily břehy velkých jezer. Nově vybudovanou stezkou pro pěší a cyklisty došlo ke komfortnímu spojení Biocentra Ostrůvek se sportovním areálem na severním okraji obce a i proto bude návštěva tohoto krásného místa uprostřed zemědělské krajiny zcela jistě velmi poučným výletem nejen pro dospělé zájemce o přírodu, ale také pro děti či studenty. Vnímavý pozorovatel si zcela jistě najde místo pro nerušené pozorování přírody, nejen v období rozpuku života, ale i v zimních měsících.

Pavel Kotík, starosta obce Kobylí