Šéf Betkoloru chodí po lese, sbírá dřevo a díky unikátní technologii pak podnik vyrábí betonovou dlažbu k nerozeznání nejen od olše, ale i od smrku, dubu a jiných dřevin. 

Beton, který i při pohledu zblízka vypadá jako dřevo, působí naprosto dokonalým teplým dojmem, při chůzi cítíte jemnou strukturu, stejně jako u skutečné dřevěné desky. Ovšem žádné třísky, žádný lak, ani jeden pokácený strom. Betonové „dřevo“ na zahradní chodníky, olemování bazénů, vytvoření nášlapů na trávníku nebo zajímavé cestičky k domu, je dílem chytrých vývojářů a technologů.

S myšlenkou, že by beton mohl být krásným „přírodním“ prvkem zahradní architektury, přišel Milan Libiš. Vystudovaný chemik v profesním životě mimo jiné prošel specializací na hmoty, se kterými se původně počítalo jen pro vesmírné programy nebo letectví. Rozhodl se je využít pro výrobu forem, ve kterých se v Betkoloru ve Studénce z kolorovaného betonu odlévají věrné napodobeniny dřevěných palubek, trámů a nakulato nařezaných kmenů. Po rok a půl trvajících přípravách, které narušoval covid, letos konečně vstoupily ve větším na trh jedinečné výrobky, které už mnozí Libišovi známí vyzkoušeli takříkajíc na vlastní nohy na svých zahradách.

Zdroj: Betkolor Industry s.r.o.

Dokonalou imitaci dřeva ocení všichni, kdo milují rustikální atmosféru. Stejně dobře se ale dlažební prvky z Betkoloru vyjímají v moderních bezúdržbových zahradách nebo u novostaveb, kde dodávají okolí domu měkčí, domáčtější atmosféru dávno položeného dřeva. „Zakládáme si na tom, že všechny dekory hledáme v přírodě. Nic nemodeluje počítač, ale příroda. Vzor olše jsem osobně našel v Jakubčovicích nad Odrou. Káceli tam náletovou olši, tak jsem si řekl o pár kousků dřeva, aby mohla vzniknout dokonalá polyuretanová forma na olšovou dlažbu,“ líčí Libiš.

Polyuretan všichni známe – je z něj stavební těsnící pěna, výplně autosedaček, zdravotnický materiál i třeba hadičky do akvárií. V Betkoloru se do formy z tohoto materiálu odlévá beton, který pak 28 až 30 dnů zraje do finální podoby „dřevěné“ dlaždice. Těch je v tuto chvíli k dispozici 13 typů. „Ze šesti prvků se dá vyskládat 800 různých dláždění. Rozměry jsme volili tak, aby se dlažba nemusela přiřezávat. Při rozměrech od 25 do 50 centimetrů jsou všechny prvky skladebné velmi jednoduše – žádná kalkulačka a velký odpad,“ vysvětluje majitel Betkoloru. 

Zdroj: Betkolor Industry s.r.o.   

Venkovní dlažba unese bez problémů 3,5 tuny, to znamená menší dodávku. Nepraská, nezadržuje ve struktuře dekoru vodu, v dešti mění barvu stejně jako namoklé a poté vysychající dřevo. Po chodníčku z Betkoloru se v klidu projdete bosou nohou. Domácím mazlíčkům neklouže ani nezraňuje jejich tlapky. „Díky zaoblení obrubníků si nepoškodíte ani svého plechového miláčka na cestě do garáže,“ usmívá se Libiš s tím, že fantazii, ať už vaší vlastní, nebo architektů se meze nekladou, protože beton z Betkoloru vypadá jako dřevo ze všech stran a poskládat si tak můžete kdekoli cokoli.    

www.betkolor.cz