Ti více zcestovalí z nás se však s touto akcí již v zahraničí určitě setkali. Byť se jedná původně o anglický newspeak, setkáváme se s brunchem především u našich sousedů v Německu a Rakousku. Organizování brunche rovněž zdomácnělo i v našich hotelích a restauracích, a to především ve větších městech, jako Praha či Brno. Brunch je původní anglické označení jídla podávaného pozdě ráno nebo brzy dopoledne. Je to tedy něco mezi snídaní a obědem, však také pojem brunch vznikl spojením slov breakfast a lunch.

Hovoříme-li o relativní novince na našem trhu, měli bychom se seznámit s její historií. První zmínky o brunchi pochází z Anglie z konce 19. století. K neděli patřila návštěva kostela a na snídani vždy nebyl čas. Proto lidé využívali pohostinnosti restauračních zařízení, která jim ještě před hlavním obědovým časem připravila občerstvení. Této „anglické módy“ se chytli s velkou chutí především v USA, kde se velké oblibě  brunche těší již od 30. let. Samozřejmě že skladba pokrmů se vyvíjela a tyto pozdní snídaně původně obsahovaly vejce ve všech úpravách, ohřívané či grilované uzeniny, džemy a čerstvé pečivo. Chybět nesměly ani paštiky, terinky, záviny, slané nebo sladké koláče. Na místě byl poskytnut i teplý bufet, jako pečené brambory, zelenina, masa, polévky. Sladkou tečku obvykle tvořily palačinky, lívance nebo drobné dezerty. Původní bruche svým složením připomínaly spíše to, co bychom dnes pojmenovali English Breakfast, tedy anglická snídaně. Aby nevznikl dojem, že brunch je pouze nedělní záležitostí, je nutno doplnit náš článek o informaci, že si jej můžete dopřát i uprostřed týdne. Existuje pojem bussiness brunch. Je ideálním doplněním nebo zakončením vícedenních akcí typu workshop, meeting nebo konference. Hosté těchto akcí, obzvláště po předchozím společenském večeru, ocení, že mohou vstát později a než odcestují do svých domovů, stráví příjemně čas. Ten se dá využít k posledním neformálním rozhovorům, výměně kontaktů a zbavení se zbytkového alkoholu…

Zdroj: zadavatel inzerce
Jak vidíte, brunch může mít řadu podob. Nikdy by však neměl ztratit svůj společenský ráz a měl by hosty překvapit svou gastronomickou pestrostí a nápaditostí. Brunch může být tematicky laděn a zaměřen na etnickou kuchyni, příležitost, surovinu nebo sezonnost. Přesně takto se rozhodli postupovat v KATERAINU. Brunche zde pravidelně pořádají za příznivé ceny už od podzimu 2019. K těm již zrealizovaným a úspěšným akcím patří například brunche zaměřené na italskou kuchyni, zvěřinu nebo novoroční brunch s tradiční českou gastronomií. Mluvme ale raději o tom, co mohou hosté ještě zažít. Proto přinášíme přehled připravovaných nedělních akcí, které proběhnou v RESTAURACI a SALONKU KATERAIN vždy od 11.30 h do 15.00 h.:

15. března COMMONWEALTH - Anglická gastronomie si sice nezískala věhlas té francouzské nebo italské, ale přesto má co nabídnout. Svíčková Wellington je na jídelním lístku KATERAINU hitem po celý rok a nesmí chybět. Doplní ji Fish and Chips, Curry nebo prvky anglické pečené snídaně. Za ochutnání stojí irská vepřová pečeně a exkluzivní bramborová kaše s máslem a jarní cibulkou.

19. dubna SLEZSKÁ KUCHYNĚ – regionálně zaměřený brunch představí tradiční pokrmy a produkty Opavského Slezska. KATERAIN se tak zapojí do soutěže restauračních zařízení s názvem Týden slezské kuchyně. Chybět nebudou pokrmy, jako Slezská kachna pečená s jablíčkem v zelném listu, Slezské nebe, cibulové zelí nebo roláda s cuketovým zelím. Návštěvníci budou moci ochutnat i pokrmy s neobvyklými názvy, jako šurimajzl, šimlena, brotka nebo kapalková polévka.

Cena za volnou konzumaci pokrmů na osobu je 355 Kč. Za své děti zaplatí návštěvníci ještě méně. Při příchodu je na recepci změří a cenu určí podle jejich výšky 1 Kč = 1 cm. 

Už od prvních branchů je zřejmé, že hosté projevili o tento způsob nedělního oběda spojeného se zážitkem velký zájem. Proto doporučujeme udělat včasnou rezervaci míst na tel.: 703 685 685. Byla by škoda, nechat si takovou příležitost ujít. V letních měsících na KATERAINU brunche pořádat nebudou a znovu se budou hosté mít možnost účastnit až v září. Návštěva brunche může být zajímavým dárkem. Stačí si na hotelové recepci zakoupit dárkový voucher a potěšit tak každého, kdo rád poznává a ochutnává.