Když se podíváte na internetových stránkách holdingu Czechoslovak Group na aktuální nabídku pracovních pozic ve společnosti DAKO-CZ, objeví se dlouhý seznam. Firma poptává především technicky zaměřené pracovníky do výroby, konkrétně na obsluhy NC, samoseřizující obsluhy NC, brusiče nástrojů, soustružníky, vrtaře, frézaře, montážní pracovníky a další.

Rozvoj společnosti DAKO-CZ a rostoucí trend v prodeji vyžadují nárůst počtu jejích zaměstnanců. V Pardubickém kraji však připadá na jedno volné místo pouze 2,9 uchazečů. Sehnat kvalitní a schopné pracovníky pro strojní výrobu je tedy pro podnik velkou výzvou.

Sázka na autenticitu kampaně

V DAKO-CZ se rozhodli, že se pokusí vsadit na autentickou kampaň s ústředním sloganem: „Brzdy Vám změní život", v níž vystupují skuteční zaměstnanci firmy. „Věříme, že právě takto postavená kampaň přivede správné kandidáty a přispěje k budování úspěšné značky společnosti," uvedla manažerka lidských zdrojů firmy Lenka Nedorostová.

Slogan zastřešující celou kampaň není vybrán náhodně. Ve firmě, která sídlí v Třemošnici, na rozhraní regionu Pardubického a Středočeského kraje a Vysočiny, se vyrábí opravdu jedinečný produkt – brzda pro železniční vozy. Výroba brzd není automatizovaná, prakticky se jedná o malé série mnoha typů brzdových komponentů a přístrojů a mnohdy o ruční montáž do brzdových kompletů.

Brzdy pro železniční vozy, resp. vlaky, metro, nákladní a osobní vozy a tramvaje v takto ucelené nabídce vyrábí v Evropě jen další dva konkurenti. I tento fakt dokládá náročnost a jedinečnost výroby, která v mnohých případech probíhá dle individuálního zadání zákazníkem.

Proto společnost disponuje také vlastním vývojem brzd. Za celým procesem výroby a vývoje brzd v DAKO-CZ stojí především zaměstnanci firmy, z nichž mnozí jsou „brzdařině" oddáni celý život a za společnost a její rozvoj doslova dýchají. Proto v kampani vystupují autentičtí zaměstnanci společnosti a v krátkém výroku sdělují, proč ve společnosti DAKO-CZ pracují. Nové kolegy tak do firmy láká například kontrolorka kvality, vedoucí dispečinku či specialista oprav.

Nadstandardní benefity i spolupráce se školami

Kromě perspektivy stálého zaměstnání láká firma také na nadstandardní benefity jako je pět týdnů dovolené, dotované stravování, příspěvek na penzijní připojištění, příplatek za přesčasy, ale například také zajištění kvalitních ochranných pomůcek a péče o pracovní oděv.

Náborová kampaň je zaměřená na vyřešení aktuálního nedostatku zaměstnanců. Ve střednědobém horizontu si firma snaží vytipovat zaměstnance díky intenzivní spolupráci se školami v regionu. V minulém roce dokonce oslovila formou výtvarné soutěže i děti na základních školách, do níž se zapojilo téměř šest tisíc žáků a vítěze čekala exkurze do podniku.

Společnost DAKO-CZ, jež je součástí průmyslového holdingu Czechoslovak Group, je předním výrobcem pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla s 200letou tradicí. Dodává brzdové systémy a komponenty pro nákladní a osobní vozy, příměstské jednotky, lokomotivy, vozy metra i tramvaje. Kolejová vozidla s brzdami DAKO můžete vidět nejen v Evropě, ale také v Alžíru, Malajsii, Indonésii nebo Číně, kde spolupracuje se světovými výrobci kolejových vozidel a provozovateli kolejové dopravy. Na obratu společnosti se ze 75 % podílejí zahraniční zakázky.