Na úplném začátku bylo založení akciové společnosti Sachsich-Bömische Portland Cement-Fabrik AG v roce 1898, jejímž největším akcionářem byla Dresdener Bank. Ta koupila místní čížkovickou vápenku a na její půdě byl ve stejném roce položen základní kámen výrobního závodu cementu. Nacházelo se zde rozsáhlé ložisko surovin - druhohorní vápencové slíny a výhodou byla též blízkost německých hranic. Dokončení cementárny a zahájení výroby proběhlo v následujícím roce.

Naše cementárna v Čížkovicích je příkladem závodu, který na trhu jak Česka, tak Německa úspěšně vytrval navzdory změnám majitelů i režimů. Je samozřejmé, že výroba cementu za tu dobu prošla řadou technologických změn, vývojem prošlo též produktové portfolio. Jsme hrdí na to, že naše cementárna v Čížkovicích je tradičním českým výrobcem. U příležitosti výročí vám představíme trend, kudy se ubírá naše uvažování o cementu,“ říká Miroslav Kratochvíl, obchodní ředitel.

Zdroj: Youtube

Den s cementárnou je samozřejmě taky zaměřený na poznání provozu výroby cementu a nabídne bohatý program pro děti i dospělé. Opět bude možné absolvovat komentovanou prohlídku motovlakem anebo pěší prohlídku s návštěvou výměníku a řídicího střediska. Pro děti bude připravena soutěžní „opičí dráha“ cementárnou. Dále řada atrakcí, kde se bude soutěžit o sladkosti, o hodnotnější ceny se bude losovat.

Během odpoledne mohou návštěvníci shlédnout několik exhibicí, např. Footbag a Freestyle fotbal Honzy Webera, silovou a parkurovou show Street Hard Workers, po kterých budou následovat i workshopy. Divadlo Víti Marčíka přijede tentokrát s pohádkou Princ Bajaja, večerní hudební vystoupení zajistí skupina Slza. „Na rozdíl od předchozích Dnů s cementárnou začneme až ve 14 hodin odpoledne a program bude probíhat až do večera. Ve 21:30 jej zakončí slavnostní ohňostroj,“ zve Milena Hucanová, manažerka komunikace.   

Zdroj: Asset Media

Podrobný program je k dispozici na www.lafarge.cz 

120. výročí je báječný důvod k oslavě, o naši radost se chceme podělit i s návštěvníky. Pohostíme je tradičními lázeňskými oplatkami, děti cukrovou vatou.“ doplňuje Milena Hucanová.