Na českém trhu působí více než 50 dodavatelů plynu a elektřiny. Všichni se snaží získat nové klienty a bohužel někteří z nich se uchylují k ne zrovna férovým praktikám. Jednou z nich je nabídka sady LED žárovek zdarma, které však zdarma rozhodně nejsou. Druhým případem je prodej přístroje EKONOR, který má údajně snížit spotřebu energie o polovinu. Oběma případům se věnovala známá spotřebitelská organizace dTest.

Nenechte se nalákat na žárovky

Konkurence mezi dodavateli energií je vysoká. V jejich nabídkách se proto objevují „novinky", které mají nové zákazníky nalákat a přesvědčit je ke změně dodavatele. Prodejci energií například ke smlouvě nabízí sady LED žárovek zdarma nebo za pár korun. Ve skutečnosti zákazník podepíše dvě smlouvy - jednu s prodejcem energie o převodu, druhou na sadu žárovek a často i s jinou společností. Nejedná se však o předávací protokol ke slibovanému dárku.

„To, co podepisujete, není předávací protokol. Jde o kupní smlouvu, která má navíc jeden hodně významný háček. Cena LED žárovek se totiž odvíjí od toho, zda si ponecháte smlouvu s dodavatelem energií. Pokud byste smlouvu z jakéhokoli důvodu ukončili, původní cena, která činí pár korun, se může proměnit v částku dosahující několika tisíc,” upozorňuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Pokud se zákazník rozhodne dodavatele plynu či dodavatele elektřiny nezměnit a během následujících 14 dní odstoupí od smlouvy, musí vedle toho odstoupit i od kupní smlouvy na žárovky. Jinak by je musel zaplatit. Cena LED žárovek rozhodně není zanedbatelná.

Zázračná krabička na úsporu energií neexistuje

Druhý případ podvodného jednání představuje krabička EKONOR, která slibuje úsporu energií až o polovinu. Krabičku podrobilo testu opět sdružení d´Test, které zjistilo, že výrobek žádnou energií neušetří. Naopak ji sám spotřebovává. d´Test české spotřebitele důrazně varuje před nákupem krabičky a navíc podalo podnět České obchodní inspekci, která by měla přístroj prověřit důkladněji.

Výrobci krabičky uvádí, že odstraňuje reaktivní složku ze sítě, čím snižuje napětí a následně i spotřebu elektřiny. Výrobce také uvádí, že krabička příznivě ovlivňuje lidské zdraví. Její cena se v českých inzerátech pohybuje okolo 2 000 korun, na čínských e-shopech se prodává za 5 dolarů včetně poštovného.

dTest doporučuje hledat úsporu energií jinde, například tím, že změní dodavatele za levnějšího. Při změně dodavatele je mnohem lepší hledět především na nabízené služby než dárky. K porovnání ceny energií nejlépe poslouží kalkulačku plynu či kalkulačka elektřiny online.

Například na stránkách Úspory.cz si snadno porovnáte ceny energií (ceny plynu i ceny elektřiny) a dozvíte se který dodavatel plynu či dodavatel elektřiny vám nabízí nejvýhodnější podmínky. Srovnání cen energií tak učiníte v klidu domova a vyhnete se tak nepříjemnému tlaku ze strany prodejce.