„Pro výrobu piva využíváme vlastní slad, vodu i kvasnice. Netajíme se myšlenkou pořídit si i vlastní chmelnice, odtud už nebylo daleko k pokusu si vypěstovat chmel doma a použít ho do piva,“ říká Josef Vávra. 

„Chmel, který u nás roste, je naprosto plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami. Také jeho výnosnost je dobrá, narostlo ho hodně. Přikládám to změně klimatických podmínek a bohatším srážkám na Vysočině,“ popisuje Josef Vávra úrodu, ze které uvařil čtyřikrát chmelený ležák. Se sklizní mu pomohli kolegové a kolegyně z pivovaru. S použitím se nemešká, chmel se nechá lehce zavadnout a po několika dnech se přidá do várky. 

Tradiční podzimní speciál Rodinného pivovaru Bernard je světlý ležák jedenáctka s 4,5 % alkoholu, hořkostí 37 MJH (měrné jednotky hořkosti) a jemným chmelovým aroma. „Pivo má dobrý říz, celek je harmonický, ale výrazem hořkosti se od našich dalších ležáků odlišuje. Nicméně hodnocení necháme na zákaznících,“ usmívá se vrchní sládek. 

Ležák s chmelem z Vysočiny je v limitovaném množství dodávaný na trh ve stylových lahvích s patentním uzávěrem. Pivo je k dostání ve Značkových prodejnách Bernard a v e-shopu.

Zdroj: Youtube