Co nás tedy čeká? Evropské státy by postupně měly snižovat emise CO2 a přecházet na využívání energií a paliv z čistších zdrojů. To se dotkne celé řady aspektů našeho života - dopravy, bydlení, průmyslové výroby, energií nebo zemědělství. Plán tak zasahuje do řady sektorů, zejména do těch emisně náročných. Pro nás je ale nutné, aby byl celý systém nastaven tak, aby zohledňoval rozdíly mezi zeměmi EU, ať už z hlediska kupní síly, nastavení trhů s energiemi či složení národního energetického mixu.

Například u skokového zvýšení daní u fosilních paliv může dojít ke znevýhodnění těch, co by využívali plyn k přechodu k nízkoemisní ekonomice, což by mohl být případ i České republiky.  Stejně tak energetický mix naší země je jedinečný, zejména využíváním jádra a plynu. Českým fenoménem je také dálkové vytápění budov, které v západní části Evropy běžně nevyužívají. I samotná struktura koncových cen energií se liší – u nás tvoří daň přibližně třetinu ceny, v sousedním Německu je to polovina.

Je také důležité nezapomínat na dopady na obyvatele. Právě k tomu by měl sloužit nový Sociální klimatický fond. Jeho hlavním účelem je řešit negativní dopady přechodu na zelenou energii právě pro nízkopříjmové skupiny či malé podniky. Zřízení takového fondu vnímám jako součást celé transformace. Důležité bude ovšem jeho provedení. Pravidla čerpání musí být jasně a jednoduše nastavena, aby nevznikly jen další byrokratické a administrativní překážky, a celý systém by byl tak komplikovaný, že bychom se v něm ztráceli.

Čekají nás ještě dlouhé diskuze o konečné podobě návrhů. Příležitostí pro to ovlivnit výsledek těchto jednání je také české předsednictví Rady EU ve druhé polovině příštího roku. Je jasné, že klimatická politika povede ke změně. Tato změna nesmí být razantní a unáhlená, ale postupná. Pokud totiž na konci tato politika revolučně zamíchá například s cenami energií nebo dostupností některých služeb, tak nezíská potřebnou podporu veřejnosti ani firem.

Více o mé práci v Evropském parlamentu:

 Zdroj: reneweuropegroup.eu

 

Zadavatel: Ondřej Kovařík
Zpracovatel: VLM a.s.