Onemocnění se projeví slabším a přerušovaným proudem moči, muž musí vynaložit na vyprázdnění větší úsilí a přesto mívá pocit nedokonalého vyprázdnění.
Přestože rakovina prostaty patří mezi ty méně nebezpečné nádory, je dobré o ní vědět a v případě potřeby ji začít včas léčit. Existují totiž i méně časté a zhoubnější typy tohoto nádoru, které se bez léčby mohou rychle a agresivně šířit.

Možností léčby je několik. U pomalu rostoucích nádorů s malým rizikem může být léčbou „pouhé" čekání a pečlivé sledování nebo protonová terapie. Agresivnější a větší nádory je možné léčit chirurgicky, hormonální terapií, chemoterapií nebo ozařováním fotony nebo protony.

Srovnání rizik při různých metodách léčby: OPERACE/FOTONY/PROTONY
MUDr. Jiří Kubeš, PhD., primář PTC: „ Po protonové léčbě je 97% nemocných bez změny sexuálních funkcí. Po fotonové léčbě, ať už IMRT či brachyterapii, postihuje erektilní dysfunkce až 40% nemocných."

 

Protonová léčba radikálně minimalizuje riziko inkontinence na pouhé 1%, a tedy 99 % pacientů nebude inkontinentní.


V případě operace se jedná o skupinu 10% pacientů, u ostatních stádií karcinomu prostaty se riziko návratu rakoviny po operativním zákroku zvyšuje na 30%.

Dle posledních dat z analýzy výsledků protonové léčby pacientů PTC se prokázalo, že 95% z nich netrpí komplikacemi, které tak často trápí pacienty, kteří jsou nuceni podstoupit fotonovou léčbu. Fotonová léčba způsobuje 30% pacientů výrazné pálení a bolesti při močení, zeslabení močového proudu, časté nucení na stolici, případně i průjmem a bolesti břicha. Protonová léčba však tyto komplikace eliminuje, což v řeči čísel znamená pouhých 5%. Cílem moderní onkologické léčby je snižování dávek na zdravé orgány a toho lze docílit pouze protony.

Právě výsledky porovnání úspěšnosti v léčbě karcinomu prostaty jsou jedním z témat konference, protože léčbu karcinomu prostaty provádějí dnes už všechna světová protonová centra, tedy i takové pojmy světové onkologie jako MD Anderson Cancer Center, MGH Boston či UPENN, ji mají v základních indikacích.

Použití protonové radioterapie při léčbě rakoviny prostaty v rámci klinických studií nebo registrů podpořil výbor American Society for Radiation Oncology (ASTRO) v roce 2013, totéž doporučil ve svém modelu pro úhrady protonové terapie ze zdravotního pojištění v roce 2014.
Protonová terapie je prostě celosvětově uznávanou metodou při léčbě karcinomu prostaty a tato fakta již pomalu přijímají i čeští specialisté v urologii a radioterapii. Pacienti to pochopili již dávno. Věří totiž číslům, která nelžou.

www.ptc.cz
e-mail: pacient@ptc.cz
tel.: 222 999 000