Funkce ledvin v organismu

Ledviny jsou důležitý orgán, fungují zejména jako „filtr" odpadních látek, které se v těle tvoří a odstraňují přebytečnou vodu, kterou přefiltrují do moči. Také pomáhají regulaci krevního tlaku a udržení minerálů (např. draslík a sodík) v rovnováze. Ledviny také metabolizují vitamin D, který je důležitý pro zdravé a silné kosti, a hormon erytropoetin, který vyvolává tvorbu červených krvinek.  

Jak poznat onemocnění ledvin

Onemocnění ledvin jsou nebezpečná tím, že mnohdy v raném stádiu nemají žádné příznaky a postižený tak nemá šanci poznat, že mu něco je. Ledviny mohou dokonce přestat fungovat až na 90%, aniž by měl člověk jakékoliv příznaky nebo potíže.

Nemoci ledvin mohou postihnout kohokoliv bez rozdílu věku nebo pohlaví. 10% populace stěžuje život chronické onemocnění ledvin. Ohroženější jsou pak lidé s nadváhou, starší 50 ti let, s vysokým krevním tlakem nebo kuřáci. Důležitou roli hraje také genetická predispozice.

Důležité je případné onemocnění podchytit v začátku a zastavit tak jeho rozvoj. Jednou zničená ledvinová tkáň již nelze vyléčit a proto je důležité nemoc zastavit co nejdříve a zabránit nebo alespoň zpomalit její další rozvoj. Možné postižení ledvin se dá zjistit pomocí rozboru moči nebo krve. V případě nálezu jsou pak na řadě další vyšetření, jako je sonografie nebo CT.

Využijte aktuální akce v centrech Europlasma

Kromě pravidelných návštěv u svého praktického lékaře můžete nyní využít i možnost nechat si analyzovat krev v rámci procesu darování krevní plazmy v centrech Europlasma. Mezi 10. a 22. únorem vám bude zdarma krev vyšetřena na látky urea a kreatinin. Analýzu odebraných vzorků zajišťuje společnost SYNLAB, největší poskytovatel laboratorní diagnostiky v Evropě.

Výsledky analýzy s vámi probere lékař přímo v dárcovských centrech v Praze na Chodově nebo Černém Mostě. Za úspěšný odběr krevní plazmy máte navíc od února nárok na finanční náhradu až 700Kč.

Spojte dobrý skutek pro jiné s dobrým skutkem pro vaše tělo a přijďte darovat plazmu během probíhající akce POZOR, ne všechny nemoci bolí.

Zdroj: EUROPLASMA s.r.o.