A užijte si je v poklidnějším duchu než během rušné lázeňské sezony. Do lázní mířili po kolejích největší osobnosti světa, tak proč po nich nezamířit do města odpočinku, zdraví a relaxace i dnes.

Každé dvě hodiny sem míří pohodlné soupravy Západních expresů z Prahy a Plzně s moderními a pohodlnými vagóny. V soupravě jsou i místa pro cestující na vozíku, pro kočárky, nebo pro cestující, kteří se vydali na cestu s kolem. Cesta z Prahy sem trvá vlakem ani ne 2 a půl hodiny. Dvakrát denně sem jezdí i rychlovlaky pendolino, které nabízejí přímé a rychlé cestování bez přesedání z Ostravska, Olomouce nebo z východních Čech. Cesta z Ostravy do Mariánských Lázní pak netrvá ani 6 hodin.

Mariánské lázně jsou jedny z našich nejslavnějších. Hosty zde byli korunované hlavy, umělci, průmyslníci, vědci i tisíce dalších lidí. V návštěvních knihách místních lázní a hotelů bychom našli jména jako Goethe, Chopin, Mahler, Edison, Twain nebo třeba Kipling. Vlakem sem přijel i císař František Josef a anglický král Edward VII., dokonce se setkali na zdejším nádraží.

Lázeňské domy nabízejí nejrůznější procedury – koupele, zábaly, masáže a mnoho dalšího. K nabrání sil a odpočinku dnes ale patří také přiměřený pohyb. Ten nabízejí místní parky a lesy v okolí města. Cílem mohou být jednotlivé prameny nebo třeba přírodní rezervace Kladská rašeliniště. Vyrazit se dá na naučné stezky v okolí města nebo na různé vyhlídky a rozhledny.

Na své si přijdou i milovníci kávy a zákusků. Kaváren, cukráren a restaurací je v lázeňském centru celá řada. Vychutnat si tady můžete také tradiční teplé lázeňské oplatky, projít se pod střechou vznešené kolonády a zaposlouchat se do tónů, které doprovázejí vodní hru zdejší Zpívající fontány.

Mariánské Lázně nabízejí také jedinečný park miniatur známých českých staveb. Známé jsou podobné parky z Bruselu, Nizozemí a jiných koutů světa, ale byli jste už v tom našem českém? Park Boheminium soustřeďuje modely staveb v měřítku 1 : 25 a tak rozhlehlé areály hradů nejsou ani jako modely žádní drobečkové. Najdete tady Karlštejn, Hlubokou, Červenou Lhotu a další.

Z Mariánských Lázní můžete podniknout i vlakové výlety do okolí. Nedaleko se nachází třeba Cheb se slavným Špalíčkem, souborem historických domů na náměstí, i s neméně známou zříceninou hradu, který patří k císařským falcím. To jsou rezidence německých císařů, mezi kterými panovník cestoval v dobách, kdy ještě neměl jediné sídelní město. Nebo se lze vydat do Lázní Kynžvart, kde na turisty čeká bohatě vybavený zámek knížete Metternicha s rozlehlým parkem i malé lázně. Opačným směrem se dá vlakem vyrazit třeba do Chodové Plané. Najdete tam Pivovarnické muzeum a pivní lázně. Sem jet autem se určitě nevyplatí.