Královéhradecký kraj se intenzivně připravuje na nové programové období EU po roce 2020, aby měl včas připraveny kvalitní projekty tak, jak tomu bylo v tom současném období. Společnými silami se podařilo, že náš kraj jako první měl zpracovanou strategii rozvoje kraje 2021+, která je podmínkou pro čerpání finančních prostředků z EU. Královéhradecký kraj připravuje využití evropské dotace na významné a strategické projekty v oblasti krajských silnic, sociálních služeb a zdravotnictví, ale i středního školství či kultury.

V období 2014 – 2020 bylo na území Královéhradeckého kraje úspěšně schváleno více jak 4 800 podaných projektových žádostí, největší počet projektů v OP Zaměstnanost a OP Výzkum, vývoj a vzdělávání. Celková schválená dotace EU na projekty v KHK činí téměř 27 mld. Kč, z toho největší podíl má Integrovaný regionální operační program (8,9 mld. Kč). V kraji je nadprůměrně vysoká úspěšnost žadatelů o dotace EU ve srovnání s ostatními regiony v ČR a činí více jak 64 %. Největší projekty podpořené EU v kraji jsou v oblasti dopravní infrastruktury (dálnice, železnice…).

Královéhradecký kraj jako žadatel o dotace EU má úspěšně schváleno celkem 130 projektů za 5,2 mld. Kč, což ho staví mezi nejlépe hodnocené regiony v ČR. Zároveň byl první mezi všemi kraji, který podal žádost o dotaci na začátku programového období. Královéhradeckému kraji nyní patří druhé místo, co se týká přepočtu dotace EU na počet obyvatel (9 400 Kč na 1 obyvatele) ve srovnání s ostatními regiony. Největší projekty kraje v končícím období byly v oblasti silnic, sociálních služeb a školství, kotlíkových dotací či kultury.

Na území kraje bylo v období 2014 – 2020 schváleno již také cca 900 projektů obcí a měst, především v rámci IROP a OP Životní prostředí. Celková schválená dotace EU na projekty obcí činí téměř 4 mld. Kč. Největší projekty obcí jsou v oblasti vodohospodářské infrastruktury. Významným partnerem v území jsou také místní akční skupiny, které rozdělily za posledních sedm let na rozvoj venkova v kraji více jak 1 mld. Kč. Největšími dotačními zdroji pro MAS jsou kromě IROP také např. Program rozvoje venkova. Dotační projekty na venkově byly především zaměřeny na rozvoj dopravy, vzdělávání a podporu zemědělců či zaměstnanosti.

Pro Královéhradecký kraj je důležitá spolupráce se všemi významnými partnery v území, které se pravidelně setkávají v rámci tzv. Regionální stálé konference. V rámci této platformy dochází k přenosu aktuálních informací z národní a krajské úrovně do regionu a zpět, což tvoří základ partnerství pro koncept Chytrého regionu. Tato myšlenka je rozvíjena i v rámci webového portálu regionálního rozvoje, který je základním informačním kanálem v oblasti regionální a dotační politiky a nabízí spoustu inovací pro region – aplikaci pro sběr projektů, monitoring EU dotací, dotační rozcestník, vzdělávací akademii, mapový portál apod.

Více na stránkách www.chytryregion.cz

www.dotacnirozcestnik.cz

www.rskkhk.cz

 Zdroj: Královéhradecký kraj

Česko-polská přeshraniční spolupráce

Evropská unie začala podporovat rozvoj česko-polské přeshraniční spolupráce ještě před vstupem ČR a Polska do Evropské unie, a to prostřednictvím programů Phare Credo a Phare CBC. Po vstupu obou zemí do EU následoval program Interreg III A 2004-2006, Operační program přeshraniční spolupráce ČR – Polsko 2007-2013 a program Interreg V-A ČR – Polsko 2014-2020. Partneři z Královéhradeckého kraje, spolu s polskými partnery zejména z Dolnoslezského, ale i Opolského vojvodství, průběžně realizují stovky společných a úspěšných projektů a mikroprojektů, které přinesly pozitivní přeshraniční dopady a výrazně proměnily široký pás oblasti po obou stranách česko-polské hranice. Např. v Operačním programu přeshraniční spolupráce ČR – Polsko 2007-2013 bylo podpořeno 100 velkých projektů a 320 mikroprojektů s účastí partnerů z Královéhradeckého kraje s objemem evropské dotace více než 2,4 miliardy Kč. V již končícím programu Interreg V-A ČR – Polsko 2014-2020 bylo doposud podpořeno 70 velkých projektů a 230 mikroprojektů s účastí partnerů z Královéhradeckého kraje s objemem evropské dotace více než 2,1 miliardy Kč.

Projekt „Cesta kamene“ propojuje významné lokality spojené s těžbou a zpracováním kamene v Podkrkonoší a na území Dolnoslezského vojvodství. Na tomto základě vznikla naučná stezka, která začíná ve městě kamenné krásy v Hořicích, kde bylo rekonstruováno muzeum a vznikla v něm nová interaktivní expozice, stezka dále vede přes Podkrkonoší, Dobromierz a Świdnici až do Strzegomi, žulového srdce Polska.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Projekt „Aqua Mineralis Glacensis“ zpřístupnil potenciál lázeňství a minerálních vod v česko-polském příhraničí revitalizací tzv. Malých lázní v Náchodě-Bělovsi a parku A. Jiráska v Hronově s prameníkem minerálek a dalšími relaxačními prvky, další aktivity realizují polská partnerská města Kudowa Zdrój a Duszniki Zdrój.

Projekt „Zefektivnění česko-polské spolupráce v boji proti kyberkriminalitě“ zásadním způsobem přispěl k prohloubení systémové spolupráce v česko-polském pohraničí v oblasti potírání kyberkriminality, důležitou součástí projektu je podpora prevence cílená na děti, pedagogy a rodiče a také podpora poradenské činnosti, umožňující anonymní pomoc obětem internetové kriminality. Vedoucím partnerem tohoto projektu je Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

V současnosti je dokončována příprava dalšího přeshraničního programu Interreg ČR – Polsko 2021-2027. Podporováno bude opět široké spektrum přeshraničních aktivit – mezi cíle nového programu bude patřit posílení růstu a konkurenceschopnosti malých a středních podniků, podpora přizpůsobení se změnám klimatu, prevence rizik a odolnosti vůči katastrofám, posílení biologické rozmanitosti, zelené infrastruktury a snížení znečištění, modernizace dopravní infrastruktury, posílení úlohy cestovního ruchu a kultury, spolupráce institucí, realizace projektů za účelem sbližování občanů z obou stran hranice.

Více informací k programům česko-polské přeshraniční spolupráce získáte na oddělení evropských grantů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (tel. 495 817 492, e-mailová adresa rklima@kr-kralovehradecky.cz).

 Zdroj: Centrum investic, rozvoje a inovací

Modernizace cvičné stáje pro skot GYM, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice

Hlavním cílem projektu je zkvalitnění výuky, maximální přiblížení se jejího souladu s postupy a procesy, které jsou aplikovány v praxi, aby absolventi oboru Agropodnikání a oboru Zemědělec – farmář byli maximálně připraveni pro vstup na trh práce a našli své uplatnění. Původní cvičný areál pro skot byl provozně a technologicky zastaralým provozem, který nevyhovoval požadavkům na kvalitní výuku žáků.

Modernizace cvičné stáje pro skot GYM, SOŠ, SOU a VOŠ HořiceModernizace cvičné stáje pro skot GYM, SOŠ, SOU a VOŠ HořiceZdroj: Královéhradecký kraj

Výchova a vzdělání mladých zemědělců, stejně jako vzdělávání pracovních sil pro zemědělské podniky, musí využívat moderní infrastrukturu a metody živočišné výroby, aby mohly získané znalosti a dovednosti v praxi být nezbytným základním kamenem konkurenceschopnosti a udržitelnosti zemědělské výroby českých podniků. Význam odborného vzdělávání v zemědělské výrobě tkví především v získání odborných znalostí a ve vlastní výrobní praxi žáků přímo v zemědělských závodech a ve školních zařízeních. Realizací projektu byl areál zmodernizován a žáci zde budou získávat znalosti a dovednosti, které budou moci uplatnit jako vlastníci a zaměstnanci zemědělských podniků a budou schopni v praxi aplikovat progresivnější technologie a podmínky chovu.

Modernizace cvičné stáje pro skot GYM, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice.Modernizace cvičné stáje pro skot GYM, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice.Zdroj: Královéhradecký kraj