EPALE ale není jen „sociální síť“ odborníků, funguje také jako bohatý zdroj informací, který může využít každý, kdo se vzděláváním dospělých zabývá. Po bezplatné registraci získají uživatelé nejen přístup k databázi informačních zdrojů, jako jsou publikace, statistiky, studie a další, ale také ke katalogu certifikovaných kurzů, které nabízejí příležitosti k rozvoji lektorských dovedností a zvyšování kvalifikace.

Tematická zaměření 2022

Vzdělávání dospělých je velmi široká oblast. Proto EPALE podporuje nejen rozvoj již zmíněných lektorských dovedností a pedagogických znalostí, ale zaměřuje se také na konkrétní oblasti. Každý rok vybírá centrála EPALE několik aktuálních témat, kterým věnuje speciální pozornost. Pro letošní rok byla vybrána následující:

1) Mladí dospělí

Rok 2022 je Evropským rokem mládeže. V této souvislosti se EPALE zaměřuje na mladé dospělé, zejména z těchto hledisek: mezigenerační učení, budování partnerství a sociální soudržnosti; občanské dovednosti jako předpoklad pro aktivní účast ve společnosti; mladí dospělí s nízkou kvalifikací.

2) Inovativní přístupy k revoluci dovedností

Rychle se měnící doba vyžaduje nové dovednosti, a proto jsou následující oblasti velmi aktuální: zvyšování kvalifikace a rekvalifikace; iniciativy rozvoje dovedností na míru; flexibilní způsoby učení; tvorba hybridních výukových programů a přístupů. Konkrétně se jedná například o aktivity jako jsou individuální vzdělávací účty a mikrocertifikáty.

3) Učící se komunity

Učení probíhá v různých komunitách, nejen ve formálních institucích. Zvláštní pozornost bude věnována následujícím tématům: učící se města; neformální a bezpečné prostory; programy mezigeneračního vzdělávání; vzdělávací komunity na pracovišti; dobrovolníci a komunitní rozvoj; iniciativy určené zranitelným skupinám.

4) Kreativita a kultura pro sociální soudržnost

Kulturní vzdělávání se stává hlavní hnací silou a podporou sociální soudržnosti. Toto téma zahrnuje multidisciplinární kulturní prostory (muzea, knihovny, divadla); kreativní nástroje a metodiky pro sociální soudržnost; vzdělávací kulturu nedostatečně zastoupených skupin; emoční inteligenci.

Pokud vás zaujalo některé z uvedených témat, vyzkoušejte epale.cz

Aktivity sítě EPALE v České republice koordinuje Dům zahraniční spolupráce (DZS), příspěvková organizace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Jeho stěžejní činností je správa programů zaměřených na oblast mezinárodního vzdělávání a propagace českého školství v zahraničí. Více informací o aktivitách DZS naleznete na dzs.cz.

Zdroj: Dům zahraniční spolupráce