Vinařská oblast Čechy se dělí na dvě části, vinařskou podoblast mělnickou a vinařskou podoblast litoměřickou. Obě tyto podoblasti se řadí k nejsevernějším oblastem evropského vinařství. O české vinařství se nejvíce zasloužili císaři Karel IV., který sem nechal přivézt z Burgundska sazenice Rulandského modrého a pak Rudolf II., za jehož vlády dosáhlo vinařství největšího rozvoje a vinice největší rozlohy. Na Mělnicku pak kromě Ryzlinku rýnského a Mülleru Thurgau určitě ochutnejte Modrý Portugal a Rulandské šedé, na Litoměřicku zase Svatovavřinecké a Rulandské bílé.

A kam tedy v Čechách za vínem vyrazit? Je hned několik míst, které se dají považovat za vinařská centra a při svých cestách si je nesmíte nechat ujít. V mělnické vinařské podoblasti je hlavním centrem Mělník. Město na soutoku Labe a Vltavy, podle kterého se i celá tato oblast jmenuje, oplývá několika kulturními zajímavosti, jako je zámek Mělník tyčící se nad řekou Labe, kostel sv. Petra a Pavla s kostnicí nebo kapucínský klášter. Na zámku si můžete prohlédnout obrovské vinné sklepy a projít si malou vinařskou expozici a ochutnat zde něco dobrého. Dalším, neméně významným centrem je Roudnice nad Labem, kde Zámecké vinařství roudnické větve šlechtického rodu Lobkowiczů vyrábí víno již od začátku 17. století. Ačkoliv to svojí polohou není na první pohled patrné, tak k této vinařské podoblasti patří i Praha a Kutná Hora. V Praze kromě mnoha známých památek a událostí stojí za návštěvu Svatováclavská vinice na Pražském hradě, vinice sv. Kláry v Troji nebo oblíbená Grébovka. V Kutné hoře si zase můžete v historických vinohradech pod chrámem sv. Barbory prohlédnout, jak se pracovalo i s méně známými odrůdami, např. Sauvignonem šedým, Muškatelem nebo Tramínem bílým. Litoměřická vinařská podoblast se stejně jako mělnická jmenuje podle města, které zároveň tvoří její přirozené centrum. Litoměřice, malebné historické město, s krásným gotickým hradem, který ukrývá expozici českého vinařství s archivem vín. Poblíž najdete vinařskou obec Velké Zernoseky, kde můžete navštívit sklepy vinařů a ochutnat něco z jejich lahodných moků. Za zmínku také stojí 20 km dlouhá Litoměřická vinařská stezka, kterou můžete příjemně absolvovat výletní plavbou.

Zdroj: Shutterstock

Hlavní vinařskou událostí celé oblasti jsou pak vinobraní. Vinobraní se konají v Mělníku, Litoměřicích, Žernosekách, Roudnici, na Karlštejně, na několika místech v Praze, na Kuksu a v řadě dalších měst a obcí. Každé je pak něčím zvláštní a má své kouzlo, těší se velké oblibě a hojné účasti návštěvníků, kteří si na nich nacházejí právě to své.

Mnoho kulturních památek, vinařských zajímavostí a spousta příležitostí k jedinečným zážitkům s vynikajícím vínem, to vše je vinařská oblast Čechy. A tak tedy proč sem nezajet? Více informací najdete na  www.wineofczechrepublic.cz.

Události, které si nenechte ujít:

8. 9. 2017 - Vinobraní s Králem vín v Edenu
15. – 16. 9. 2017 – Vinobraní Litoměřice
15. – 17. 9. 2017 - Mělnické vinobraní
30. 9. – 1. 10. 2017 - XXI. Karlštejnské vinobraní

Zdroj: Shutterstock