„Vysvětlujeme si to tím, že se víc mluví o inflaci, drahý benzín se týká všech. Generace ypsilon a zet  mohou mít problém vyjít s penězi, řeší hypotéky. Musí se o peníze více zajímat a možná právě proto roste i jejich investiční gramotnost,” komentuje Radim Krejčí, zakladatel online investiční platformy Portu, která se zavázala dlouhodobě měřit, jak jsou na tom Češi se znalostmi z oblasti investování.

Naše investorské sebevědomí naopak mírně kleslo. Čtyři z deseti Čechů se vidí jako nezkušení investoři, další tři z deseti jako zcela nezkušení. Připravenější na svět investic se cítí mladší ročníky a muži. Ženy si nevěří vůbec – 40 % z nich o sobě dokonce řeklo, že jsou v tomto oboru zcela nezkušené.

A přesto i ony stojí za růstem indexu, jejich znalosti se oproti podzimu zlepšily o čtyři procentní body, říká Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh: „Naše jarní respondentky už se lépe vyznaly v inflaci, v diverzifikaci rizik, už znaly rozdíl mezi spořením a investováním. Oproti tomu za muži stále výrazně zaostávají, když přijde na komplexnější témata, jako je měnové riziko, složené úročení nebo zdanění cenných papírů.“

A jak to vypadalo v testech vědomostí? Nejlepší znalosti prokázali respondenti mezi 45 a 53 lety. Mladí (18-35 let) se nejvíce zlepšili v pochopení témat diverzifikace (+ 21 %), rozdílu mezi spořením a investováním (+ 14 %) a v principu složeného úročení (+ 14 %).

Lepší znalosti mají respondenti s ukončeným vysokoškolským vzděláním a ti, kteří bydlí ve velkých městech. Nejvíce o investicích vědí lidé v Praze a ve Středočeském kraji, nejhorší výsledky najdeme v ekonomicky slabších regionech (Ústecký, Olomoucký, Moravskoslezský kraj).

Jaké by bylo vaše investiční IQ? Porovnejte se s ostatními na www.rozumiminvesticim.cz.