V loňském roce si pořídilo nový kotel nebo kamna na pelety asi osm tisíc lidí. Mohlo to být i víc, zájem byl obrovský, jenže se nestíhalo. Poptávka po kotlích i kamnech na pelety byla tak veliká, že výrobci museli prodloužit dodací lhůty. A také se čekalo na topenáře, kterých nemáme v Česku dost. Podobné to bude i letos, a proto je třeba začít se změnou vytápění včas.

Proč jsou právě dřevěné pelety tak atraktivní? V loňském roce se znovu ukázalo, jak důležitá je nezávislost ve vytápění. Kdo může, ten chce topit českým palivem, a tím je od pradávna dřevo. Jenže dřevo se musí štípat, sušit a chodit přikládat. Komfortnější varianta jsou pelety – malé válečky ze slisovaných pilin, které se dopravují do kotle automaticky.

Automatický kotel na pelety - schéma vytápění: pelety doveze cisterna, kotel si sám přikládá, vytápí i ohřívá voduAutomatický kotel na pelety - schéma vytápění: 1. pelety doveze cisterna 2. kotel si sám přikládá 3. vytápí i ohřívá voduZdroj: EPC

Cena pelet padá dolů

Dřevěné pelety jsou výhodné i cenově. Loni sice také zdražovaly, ale podstatně méně než plyn nebo elektřina. Od října 2022 jejich cena padá v průměru o korunu každý měsíc. Experti očekávají, že nejlevnější pelety budou v dubnu, kdy se jejich cena bude pohybovat kolem 7,50 Kč za kilo. To znamená u průměrného rodinného domu náklady 35 tisíc Kč za rok.

„Každý rok doporučujeme kupovat pelety už na jaře. Ideální je zařídit si doma velký sklad, abyste opravdu mohli objednat pelety na celou zimu už v dubnu nebo květnu. Tak snížíte náklady na minimum,“ radí Vladimír Stupavský z národní asociace Klastr Česká peleta.

Svého dodavatele si můžete vybrat přes Národní vyhledávač pelet na adrese Koupitpelety.cz. Dostupné jsou ve všech krajích, protože peletárnu dnes už najdeme u každé větší pily.

Zdroj: EPC

Peletový kotel objednejte včas

Pelety jsou cesta k nezávislosti na plynu, stabilně nízkým cenám i vyššímu komfortu. Na webu České pelety najdete nyní novou kalkulačku, která srovnává aktuální ceny dřeva, pelet, briket, plynu, elektřiny, uhlí i vytápění tepelnými čerpadly. Cena pelet se aktuálně drží hned za nejlevnějším kusovým dřevem.

I změna kotle však chce svůj čas. Ideální je objednávat i peletový kotel na jaře, aby se stihla dodávka od výrobce i instalace do začátku topné sezóny. Menší rodinné domy navíc zvládnou vytopit i kamna. Peletová kamna jsou velmi oblíbená pro svůj nádherný design, kdy si můžete užít pohled do ohně přímo z obýváku, přestože nemusíte vůbec přikládat.