Připravit rybu na grilu není nijak složité, ale zcela jistě vám pomohou naše „vychytávky“:

  1. Větší ryby naporcujte na filety nebo podkovy, menší můžete grilovat v celku, naříznout na několika místech kůži a do zářezů vložit bylinky (nebo dát snítku bylinek a olej přímo dovnitř).
  2. Na filetování si pořiďte kvalitní ostrý nůž s tenkou pružnou špičkou. Na porcování podkov je lepší silnější nůž. 
  3. Na soli nešetřete, s kořením ovšem opatrně. Lepší jsou čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián aj).
  4. Osušenou rybu pokládejte na rozpálený gril vždy kůží dolů (nerozpadne se).
  5. Malé ryby grilujte max. 15 minut, větší cca 30 minut (1 cm tloušťky potřebuje 3–4 minuty).
  6. Pořídit si můžete také speciální rošty na grilování ryb, díky nimž se vám budou pěkně obracet.

Zdroj: Akademie kvality

Chcete vyhrát zahradní plynový gril? Je to jednoduché

Také při výběru ryb vám pomohou značky kvality potravin, jakými jsou např. Klasa, Regionální potravina, a Bio. A právě s logy kvality se můžete do 12. září zúčastnit soutěže „Vyhrajte léto na grilu“ o 9 zahradních plynových grilů a mnoho dalšího.

Zdroj: Akademie kvality

  1. Vyberte v obchodě jakékoliv 3 potraviny s některým logem kvality: Klasa, Regionální potravina, Bio (biozebra a biolist).
  2. Zaplaťte je a nezapomeňte si vzít elektronickou účtenku, kterou si pečlivě hlídejte.
  3. Zaregistrujte se / přihlaste se na webu akademiekvality.cz, kde vyplníte potřebné údaje (např. celkovou cenu za nákup, 3 přesné názvy zakoupených výrobků aj.). Informace odešlete.

Zdroj: Akademie kvality

Soutěžte tolikrát, kolikrát budete chtít

Jedna účtenka rovná se jedna registrace do soutěže. Můžete se tedy účastnit opakovaně. Více informací najdete na akademiekvality.cz.

Pstruh v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:

2 ks pstruha
500 g hrubozrnné mořské soli
6 bílků
400 g hrášku
1 šalotka
2 stroužky česneku
40 g másla
100 ml vývaru
máta, tymián, sůl, černý pepř

Postup:

  1. Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je osolíme a opepříme uvnitř. Do břicha dáme tymián.
  2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme.
  3. Pekáček vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy. Poté pstruhy překryjeme zbytkem sněhu.
  4. Pekáček vložíme na rozehřátý gril, zaklopíme a pečeme 20–25 minut.
  5. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
  6. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Provaříme 10 minut a rozmačkáme vidličkou.
  7. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.