Činnost realitních makléřů je dle nového zprostředkovatelského zákona již vázanou živností a makléře nemůže dělat každý. Přesto se jich na trhu pohybují tisíce. A skutečně stále platí, že kvalita jejich služeb výrazně kolísá, od špičkového servisu až po jednání na hraně zákona. Proto doporučuji obezřetnost. Pokud se rozhodnete oslovit profesionálního makléře, měli byste se zajímat o jeho zkušenosti, vyhledat si o něm reference a zeptat se na jeho vzdělání v oblasti realit. Prověřené a kvalitní realitní makléře sdružuje v České republice Asociace realitních kanceláří. Cílem vzájemné spolupráce je, aby nákup nebo prodej vaší nemovitosti proběhl rychle, bezpečně a za dobrou cenu, takříkajíc na klíč a s maximálním prospěchem pro klienta.

Je lepší vybrat makléře z velké realitní firmy nebo samostatně fungujícího makléře. Je mezi nimi rozdíl?

Určitě není, záleží na jeho profesionalitě a osobním přístupu ke každému klientovi a jeho nemovitosti. Samostatný makléř neodevzdává velkou část provize od klienta realitní kanceláři, proto si může dovolit více investovat do klienta, tzn. lepší prezentace a širší inzerce nemovitosti.

Kdo připravuje smluvní dokumentaci?

Profesionální makléř vždy spolupracuje s advokáty. Pokud vám nějaký makléř tvrdí, že vše zvládne sám, anebo využije již existující vzory smluv, je to jasná indicie, abyste makléře vyměnili. Rádoby makléři - meloucháři píšou smlouvy sami a bohužel jich není málo. Smlouvami se to hemží i na internetu a může se na první pohled zdát, že je to dobrý a levný způsob k jejich získání. Jenže pokud už sám o sobě není takový vzor vadný, neodbornou úpravou se vadným v devadesáti procentech případů stává.

Jak stanovit cenu při prodeji či nákupu nemovitosti?

Reálnou cenu vzhledem k času a místu prodeje může stanovit jen profesionál, který se na trhu pohybuje dlouhodobě, má za sebou již více úspěšných akcí, přístup k cenovým mapám a spolupracující kolegy, se kterými může cenu konzultovat.

Jak připravit nemovitost k prodeji?

Příprava nemovitosti k prodeji začíná tzv. homestagingem, kdy se aranžuje a upravuje interiér pro prezentaci zájemcům. Případně makléř doporučí provést i drobné opravy nemovitosti. Tyto změny velmi pomohou zvýšit její atraktivnost a kupní cenu.

Správná prezentace nemovitosti rozhodně neznamená pár fotek pořízených mobilním telefonem. Je naprosto běžné, že fotodokumentaci a případně video prezentaci vytvoří profesionál. Dále je třeba natočit a vyfotit letecké záběry nemovitosti pomocí dronu. Případný zájemce pak vidí lokalitu, kde se nabízená nemovitost nachází a může se lépe rozhodnout, zda je nemovitost podle jeho představ.

Jak správně nabízet a inzerovat nemovitost?

Profesionální makléř nespoléhá jen na inzerci na realitních serverech. Nemovitosti propaguje i na sociálních sítích. Dražší nemovitosti profesionál nabízí pomocí PPC reklamy. PPC reklama je velmi účinná a zvýší povědomost o prodávané nemovitosti minimálně 10 x, oproti běžným realitním serverům. Tento fakt způsobí, že nemovitost vidí mnohem více potenciálních zájemců v dané lokalitě a kupec se díky tomuto najde mnohem dříve. Opravdový profesionál Vám nabídne i možnost PPC inzerce nemovitosti.

Jak komunikovat se zájemci, kteří přijdou na prohlídku nemovitosti?

Makléř umí rychle odlišit „vážné“ zájemce od pouhých „realitních turistů“. Prohlídky nemovitostí s desítkami různých zájemců nejsou obecně žádný med. Profesionál umí vzbudit důvěru a v klidu zodpovědět všechny otázky potencionálního kupujícího.

Lze ochránit prodávajícího před případnou budoucí reklamací ze strany kupujícího?

Ano, k tomu slouží tzv. technická inspekce nemovitosti. Každá transakce v kupní smlouvě totiž obnáší ochranou lhůtu 5 let, během níž může kupující vznést reklamaci na nesdělené závady na nemovitosti. Kupující může požadovat část svých finančních prostředků zpět, pokud prokáže, že zakoupená nemovitost nebyla v okamžiku zakoupení řádně zdokumentována, a označí závady jako úmyslně zamlčené. A právě proti tomu technická inspekce nemovitosti prodávajícího chrání. Nepopisuje případné vady jako výraz špatného stavu, pouze o nich vede konkrétní záznam a informuje kupujícího o aktuálním stavu nemovitosti bez úmyslu cokoliv zamlčovat. Součástí popisu technické inspekce nemovitosti jsou přitom i konstrukce a vybavení, které žádné vady nemají.

Zdroj: REALITY DAGMAR s.r.o.

Dagmar Vokřál Báčová
·         prodej privátních i komerčních nemovitostí
·         prodej nemovitostí v exekuci a v insolvenci
·         od roku 2011 v realitní kanceláři Century 21 Ruby Praha
·         od roku 2017 vlastní realitní kancelář
·         členka Asociace realitních kanceláří ČR
·         vzdělání: státní zkouška v oboru prodeje nemovitostí
·         profesní klasifikace Obchodník s realitami 66-042-M
·         pomohu vám najít šťastný domov, prodat se ziskem, a bez stresu a zbytečných starostí
·         spokojení klienti jsou pro mě největší motivací

Zdroj: REALITY DAGMAR s.r.o.

více na: www.dagmarbacova.cz
Konzultace na tel. č.: 725 293 246