Pečení cukroví je ryze dámská záležitost, zatímco výroba domácího „vaječňáku" jakoby se stala typicky mužským sportem v adventním období. Sousedé se předhání, kdo udělá silnější likér, kdo vymyslí smyslnější chuťovou variaci a následně se hodnotí, kdo skutečně použil čerstvá vejce, nejlépe z domácího chovu. Vše pramení z tolik vžité představy, že cokoliv kupované není zaručeně kvalitní a poctivé. Opak je pravdou a dvojnásob to platí právě v kategorii konzumních lihovin a likérů.

Co sledovat při výběru „vaječňáku"?
Vaječné likéry se legislativně dělí na dvě skupiny a to právě na základě použitých surovin – „vaječné likéry" a „likéry s přídavkem vajec". Rozdíl je v požadovaném obsahu vaječných žloutků. Zatímco „likér s přídavkem vajec" je možno označit lihovinu, která obsahuje nejméně 70 g vaječných žloutků v jednom litru hotového výrobku, „vaječný likér" musí obsahovat dvojnásobné množství, tedy minimálně 140 g vaječných žloutků na litr hotového výrobku.

Český vaječný likér z Jindřichova Hradce

Zdroj: Asset MediaV Jindřichově Hradci je vyráběn vaječný likér českou společností Fruko-Schulz podle tradiční a přísně střežené receptury, která se opírá o kvalitní vaječné žloutky. Duch rodinné firmy, pečlivost a péče o zákazníka jsou krédem společnosti již od roku 1898.

Pokud jste příznivcem smyslnějších variant vaječného likéru, zaujme Vás varianta s příměsí vanilky. Advocaat je tradičním likérem, který má svou historii především v Holandsku a Belgii. Pod značkou Fruko-Schulz je tento likér vyráběn z vaječných žloutků, cukru, mléka a zmíněné vanilky. Má jemnou, pudinkovou příchuť a je velice podobný českému vaječnému likéru. Využití obou těchto variant oblíbeného „vaječňáku" nezná hranic. Přidává se do těst pro výrobu cukroví, je oblíbenou polevou a toppingem a samozřejmě jeho popíjení provází celou dobu adventní.

Vyzkoušeli jste už horké bombardino?
Rozpis na 6 porcí:
500 ml vaječného likéru nebo likéru Advocaat Fruko Schulz
250 ml smetany ke šlehání
250 ml TUZEMÁKU Fruko-Schulz
200 ml mléka
kakao holandského typu

1. Svařte likér spolu s TUZEMÁKEM
2. Vmíchejte horké mléko a nápoj rozdělte do silnostěnných sklenic
3. Jednotlivé porce ozdobte velkou vrstvou do tuha ušlehané smetany, zasypte kakaem a ihned podávejte.

Zdroj: Asset Media

www.fruko.cz