Zásadní rozdíl je ve struktuře
Běžný respirátor je vyrobený z netkané textilie, která díky elektrostatickému náboji dokáže zachytit menší částice, jako je prach a jiné drobné nečistoty. Kvůli vlhkosti vzduchu či v důsledku dýchání však filtrační účinek výrazně klesá a s ním i míra ochrany dýchacích cest.

V nano respirátorech se kromě zmíněné netkané textilie skrývá i nanovlákenná membrána, která je tvořena extrémně hustou sítí vláken. Až na vzduch jí tedy jen tak něco neprojde. Mimo to je její obrovskou výhodou také to, že i při zvýšené vlhkosti se její účinnost nesnižuje a nadále skvěle zachycuje drobné nečistoty, včetně virů a bakterií.

Testování hraje také významnou roli
Při výběru respirátoru jste se určitě už setkali s označením FFP (Face Filter Protection). Touto zkratkou se označují respirátory testované podle průmyslových norem, proto se jim říká průmyslové respirátory a primárně jsou určené pro využití v prašném či jinak znečištěné prostředí (stavebnictví, doly, průmyslová výroba atd.). Třídy FFP1, FFP2 a FFP3 pak vyznačují míru průmyslové ochrany. 

V České republice panuje názor, že respirátory s označením FFP2 a FFP3 dokážou účinně chránit dýchací cesty před viry. To ale u běžných respirátorů není nijak podloženo testováním. Průmyslové respirátory se totiž při certifikaci netestují na záchyt virů. Jestli vám při výběru vhodného respirátoru jde hlavně o ochranu před koronavirem SARS-CoV-2 a jiným viry či bakteriemi, jež způsobují respirační onemocnění, vždy se zajímejte o certifikáty a testy, které vám zaručují ochranu přímo proti nim.

Nanovlákenné respirátory jsou v tomto ohledu opět napřed. Nejenže jsou vyráběné právě za tímto účelem, ale navíc jsou kromě běžných laboratorních testů automaticky testované i na záchyt virů a bakterií. Pokud chcete mít jistotu, že jste před nimi skutečně chráněni, sáhněte po nano respirátoru.

I u nich se však setkáte s označením FFP2 a FFP3, protože jsou samozřejmě také certifikované podle průmyslové normy FFP. Oproti běžným respirátorům mají ale navíc právě nanovlákennou membránu, která je testována na záchyt částic o velikosti 80 až 200 nm – což odpovídá velikosti koronaviru.

Nanovlákenné respirátory vydrží déle
Jak jistě víte, běžné respirátory jsou pouze jednorázové, nemůžete je proto použít opakovaně. To ale neplatí u respirátorů s nanovlákennou membránou – tedy v případě ochrany proti virům. Při správné manipulaci a sterilizaci je můžete používat až 14 dní, samozřejmě záleží na typu zakoupeného nano respirátoru a doporučení výrobce. Pokud je ale budete používat k ochraně dýchacích cest v prašném prostředí nebo průmyslové výrobě, zanesou se nečistotami a jejich filtrační účinek se ztrácí. V tu chvíli jsou i nanovlákenné respirátory vhodné jen pro jednorázové použití.

Tip: Zjistěte, jak správně pečovat o nano respirátor, abyste jej mohli použít opakovaně a bezpečně.

Ekologické a ekonomické srovnání
S délkou použitelnosti respirátoru neodmyslitelně souvisí i ekologický a ekonomický pohled na věc. Jelikož jsou průmyslové respirátory určené pro jednorázové použití, musíte je mnohem častěji měnit. Vzniká tedy nejen větší množství odpadu, ale protože zachycují nebezpečné látky, včetně virů a bakterií, musejí se likvidovat ve spalovnách. Což významně zatěžuje životní prostředí. Klasické respirátory navíc vlivem vlhkosti ztrácí svůj ochranný účinek. Při skladování delším než 2 roky je jejich filtrační schopnost narušena a snížená, jsou proto nevyhovující pro bezpečnou ochranu dýchacích cest. 

Z těchto důvodu se rozhodně opět vyplatí investice do nano respirátorů. Nejenže je můžete použít opakovaně, ale svou funkčnost při záchytu virů a bakterii mají vynikající i po 5letém skladování – jsou tedy ekologicky i ekonomicky výhodnější volbou.

Shrnutí aneb který respirátor je lepší?

Nano respirátor:

Zdroj: nanoSPACE s.r.o.
- Díky nanovlákenné membráně nepropustí viry, bakterie či kapénky.
- V důsledku zvlhnutí při skladování nebo nošení neztrácí svoji filtrační
   účinnost

- Před viry a bakteriemi vás dokáže ochránit až na 99,9 %.
- Je testovaný na záchyt virů a bakterií.
- Je velmi lehký a prodyšný, takže se přes něj mnohem lépe dýchá.
- Má vysoký fit factor – dobře těsní a vy dýcháte opravdu přes filtr.
- Můžete ho používat opakovaně, což šetří vaši peněženku i životní prostředí.
- Oproti průmyslovému respirátoru nemá výdechový ventilek, který propouští
   viry.

Běžný respirátor:
- Do jisté míry je jeho funkčnost závislá na elektrostatickém náboji.
- Při zvlhnutí během nošení nebo při skladování ztrácí filtrační účinnost.
- Není testovaný na záchyt virů a bakterií.
- Není možné určit jeho míru ochrany před viry a bakteriemi.
- Hůře se přes něj dýchá.
- Nelze používat opakovaně, což vede k vytváření většího množství odpadu
   a zatížení životního prostředí.
- Průmyslový respirátor je často opatřený výdechovým ventilem, který propouští
   viry do okolí.

Podtrženo a sečteno – nano respirátor je jasný vítěz v preventivním boji proti virům. Pokud si chcete být jisti, že jste opravdu chráněni před koronavirem, který způsobuje onemocnění covid-19, sáhněte po nanovlákenném respirátoru. Vsaďte na něj vždy, když se budete pohybovat v rizikovém prostředí s velkou koncentrací lidí (nemocnice, jiná zdravotnická zařízení, hromadná doprava, obchody atd.).

V případě, že hledáte pouze skvělou ochranu před prašným prostředím na stavbě, v dolech, při práci s minerálním sklem nebo pesticidy, postačí vám klasickým průmyslový respirátor, který je pro to určený.