Plážový koš z Meklenburska: Oáza pohody u moře

Před 125 lety ho vymysleli v Rostocku. Od té doby je nedílnou součástí německého pobřeží. Protože nic nechrání před sluncem, pískem a větrem tak dobře, jako tato klasika ze dřeva a proutí. Je to “evergreen” bílých písečných pláží Meklenburska, kde jeho úspěšná historie započala. Kořeny má v křeslech z vrbového proutí s vysokými opěradly a boky, které kdysi výrobci košů zřizovali jako ochranu před průvanem. S výsuvnými opěrkami nohou, nastavitelnými opěradly, markýzami a bočními stolky je lze najít jak u Severního, tak u Baltského moře. K dovolené na pláži patří stejně jako přímořská architektura a rybí sendviče. Zajímavostí je, že koše u Baltského moře mají kulatější tvar, zatímco koše u Severního moře mají linie rovné.

Více o dovolené na německém pobřeží zde

Ostrov Usedom: Ruční výroba plážových košůOstrov Usedom: Ruční výroba plážových košůZdroj: TMV / Stefan Pocha

Kukačky ze Schwarzwaldu: Klasika a kultovní objekt

Kukačkové hodiny jsou se Schwarzwaldem, místem, odkud pocházejí, neodmyslitelně spjaty. Už v roce 1840 zde bylo 1000 hodinářů; každé třetí hodiny na světě pocházely právě odtud. Klasika mezi hodinami vznikla už ve druhé polovině 17. století. Veliký úspěch po celém světě si vydobyla také relativně nízkou cenou dřevěných hodin. Kromě toho dílny spoléhaly na dělbu práce a měly efektivní distribuční kanály. Díky tomu se zde ročně vyrobilo 600 000 hodin. Výrobci hodin ve Schwarzwaldu dnes úspěšně zaplňují určitou mezeru: Kromě kyvadlových hodin, šperkových a náramkových hodinek vyrábí také stále oblíbené kukačkové hodiny. Historii hodin, které jsou symbolem Schwarzwaldu, můžete poznat na tzv. německé hodinové trase, která vede jednou z nejpůsobivějších krajin Schwarzwaldu a řadí se k nejkrásnějším prázdninovým trasám v Německu.

Více o dovolené v Národním parku Schwarzwald zde 

Zdroj: DZT / Leungmo

Ruční výroba v Hesensku: Sýr z bio kozího mléka

Už více než 30 let pracuje Helmut Schönberger podle nejvyšších ekologických standardů na své památkově chráněné farmě v Rönshausenu ve východním Hesensku. Uprostřed biosférické rezervace UNESCO Rhön produkuje vynikající kozí sýr. Kdo navštíví ukázkovou sýrárnu, uvidí stádo bílých ušlechtilých koz uprostřed svěžích rhönských luk a dozví se, jak se kvalitní kozí mléko mění v chutný sýr. Někteří návštěvníci mohou dokonce sami přiložit ruku k dílu. Vyzkouší si všechny kroky výroby, ochutnají různé druhy sýrů a domů si odnesou výslužku s vlastnoručně vyrobeným kozím sýrem. V biosférické rezervaci UNESCO Rhön, v trojúhelníku tří spolkových zemí Hesensko, Bavorsko a Durynsko je vztah mezi člověkem a přírodou stále nedotčený.

Více o biosférické rezervaci UNESCO Rhön zde 

Biosférická rezervace UNESCO RhönBiosférická rezervace UNESCO RhönZdroj: iStock / Fotofreak75

Bio kozí sýrBio kozí sýrZdroj: iStock / bhofack2

Zdroj: Česko-německá obchodní a průmyslová komora