Sládek Petr Kostelecký stál se svým týmem u zrodu několika úspěšných piv, nyní představuje novinku Litovel Josef 11,5%. Pivo s výraznou, a přitom lahodnou hořkostí, uvařené na počest zakladatele pivovaru Josefa Svozila.

Zakladatel Pivovaru Litovel Josef Svozil.Zakladatel Pivovaru Litovel Josef Svozil.Zdroj: archiv Pivovaru Litovel

·Proč jste se rozhodli uvařit právě hořký ležák?
Dlouhodobě sledujeme trendy chování především českých milovníků piva a jejich preference chutí, hlavě ty s důrazem na hořkost. Objevují se nové pivní styly a často se tyto novinky odlišují například v hořkosti piva. To nás vedlo k rozhodnutí uvařit ležák s vybroušenou hořkostí, který bude naši nabídku piv hezky doplňovat. Když jsme pak na chmelnici s emeritním sládkem Miroslavem Koutkem posuzovali úrodu chmele, vyprávěl při tom o historii pivovaru, která byla spojená s Josefem Svozilem, který se mimo jiné věnoval pěstování chmele.

·Josef Svozil, po kterém je novinka pojmenovaná, byl zakladatelem Pivovaru Litovel. Proč jste ji pojmenovali právě po něm?
Josef Svozil byl nejenom zakladatelem Pivovaru Litovel, ale taky poslanec a významná osobnost našeho Litovelska. Byl pokrokovým zakladatelem chmelnic a pěstitelem kvalitního chmele v tršické oblasti. Ta koneckonců tvoří jeden ze tří základních pilířů vyhlášené české chmelařské školy.

·Jak byste chuť novinky charakterizoval a jak se liší od piv z vaší běžné nabídky? V čem je jedinečná?
Hořký ležák Josef 11,5%jsme ladili v duchu nejlepších tradic pivovarnictví v Litovli. Je to pivo plné, napohled zářivě zlaté barvy s bohatou pěnou.

Na závěr chmelovaru jsme použili dvojitou dávku tršického chmele, díky čemuž jsme dosáhli vybroušené hořkosti. Tento postup pomohl tomu, že má ležák 32 jednotek hořkosti (IBU). Číslo má zároveň svou symboliku, protože 32 let měl Josef Svozil při založení své první chmelnice.

K uvaření nového hořkého ležáku Litovel Josef 11,5% se emeritní sládek Miroslav Koutek se současným sládkem Petrem Kosteleckým inspirovali přímo na chmelnici při posuzování úrody chmele.K uvaření nového hořkého ležáku Litovel Josef 11,5% se emeritní sládek Miroslav Koutek se současným sládkem Petrem Kosteleckým inspirovali přímo na chmelnici při posuzování úrody chmele.Zdroj: archiv Pivovaru Litovel

·Sládkem jste v pivovaru Litovel už téměř 30 let, neomrzí pivo po tak dlouhé době?
Zajímavá otázka. Člověku se ani nechce uvěřit, že je možné být součástí naší pivovarnické rodiny v Litovli, tak dlouho. Sám si často připadám jako mladý kluk, co před chvílí prošel branou pivovaru. Ale teď vážně, pivo je nádherné a působí blahodárně, i proto nás pivovarníky stále baví. Navíc zde v Pivovaru Litovel je skvělý kolektiva poctivé tradiční postupy mě vždy inspirovaly a nenechaly, jak se říká, usnout na vavřínech