Na Benešovsku a okolí si od tohoto týdne můžete nakupovat on-line vyzrálé hovězí maso od místního farmáře ze Středočeského kraje. Maso z pastvin pochází z ekologického chovu čtyř masných plemen: Charolais, Angus, Limousine a Highland. Za novým on-line obchodem stojí rodinná farma Procházkových, která již několik desetiletí hospodaří ve Stříbrné Skalici a okolí, a právě nyní rozšiřuje již zaběhnutý chov skotu o další činnost a spouští i prodej masa.

Farma v posledních měsících vybudovala také zcela novou bourárnu masa se speciální technologií, která hlídá teplotu, vlhkost a proudění vzduchu. Maso, které můžete nyní nově zakoupit, má tedy zcela jasný příběh: od pastviny, přes chov skotu, zpracování masa, až po dopravu ke koncovému zákazníkovi, to vše se děje lokálně a pouze v rámci jedné farmy.

„Naše maso odráží šťavnatost pastvin, zdravý vývoj a spokojenost zvířat, je ale i o příběhu lidí, kteří mají společný cíl, a to je rozvíjet rodinnou tradici a budovat farmu dál tak, aby byla i nadále spokojeným místem pro farmáře i zvířata. Domníváme se, že stále více lidí vyhledává opravdu kvalitní produkt s původem z jejich okolí, což byl i jeden z důvodů, proč jsme rozvinuli další činnost naší farmy, tedy prodej masa široké veřejnosti. A právě Benešov a okolí je naše první prodejní oblast v rámci středních Čech,“ říká Petr Procházka, zástupce on-line obchodu Maso z pastvin.  

Zdroj: Maso z pastvin

Chov čtyř masných plemen

Aktuální chov farmy má více než 400 kusů skotu od čtyř různých masných plemen a počet se stále navyšuje. Upřednostňuje se přirozené rozšiřování chovu, farma má celkem sedm plemenných býků. Pastviny se nacházejí v nadmořské výšce 300−500 m.n.m. v katastrálním území Kostelních Střimelic, Hradových Střimelic, Černých Voděrad, Zvánovic, Hradce, Stříbrné Skalice, Pyskočel, Mělníka u Benátek a Vlkančic. 

Garance jasného původu a kvality masa

Maso z pastvin prochází procesem suchého zrání minimálně dvacet jedna dní, stává se tak křehčím, šťavnatějším a celkově má lepší chuť.  K porcování masa dochází ve vlastní a zcela nově vybudované bourárně, kde je hned poté zavakuováno do balíčků, které jsou určené jak k přímé spotřebě, tak i k uskladnění do ledničky. Všechny produkty jsou zavážené vlastním chladicím vozem.

Vyzrálé hovězí maso je významným zdrojem kvalitní živočišné bílkoviny, má vysoký obsah některých minerálních látek, především železa, zinku, selenu a také vitamínu B12, je určené jak pro dospělé, tak děti. Díky svým vlastnostem je jednodušší na přípravu nejrůznější hovězích pokrmů a specialit, ty si můžete vyzkoušet i podle receptů Masa z pastvin.     

Sledujte nás na Facebook a Instagram.