Až do poloviny března můžete o jednu takovou, tedy „Čtyřlístek pro štěstí“, hrát. Pokud si pozorně pročtete text o stříbrných mincích s broušenými kameny, určitě pro vás nebude složité odpověď. Soutěžní otázku najdete v závěru článku.

Jedinečné křišťálové dárky - To nejlepší z českého řemesla 

Stříbrné mince z oblíbené dárkové řady Crystal Coin jsou zdobené křišťálovými kameny, které doplňují ražený reliéf. Jsou unikátním výsledkem spojení tradičních jabloneckých řemesel – medailérství České mincovny a sklářství společnosti Preciosa. Skvěle poslouží jako luxusní dárek pro nejrůznější příležitosti a nově se na nich objevují tyto motivy:

Čtyřlístek pro štěstí

Jetel je obyčejná bylina se skromným vzhledem, ale jedna rostlinka z deseti tisíc se od svých příbuzných liší – má totiž jeden lístek navíc. Ten, kdo čtyřlístek najde, se může považovat za šťastlivce.

ČtyřlístekZdroj: Česká mincovna a.s.

Rok buvola

Čínský zvěrokruh obsahuje tucet znamení, která představují různé temperamenty s pozitivními i negativními rysy. Roku 2021 vládne buvol, který žije v klidu a míru, ale jakmile ho někdo rozzuří, se zlou se potáže.

BuvolZdroj: Česká mincovna a.s.

Narození dítěte

Peníz pro štěstí dávali novorozeným dětem již naši předkové. Této minci vévodí nožičky miminka, které rostou jako z vody a připomínají, jak bylo malinké, když si ho rodiče přinesli domů.

DítěZdroj: Česká mincovna a.s.

Anděl strážný

Nadpřirozená bytost, která nad každým z nás drží ochrannou ruku, má v dlaních zázračné betlémské světlo, které před tisíci lety přinesli ze Svaté země křižáci, aby šířilo naději, víru a lásku.

 AndělAndělZdroj: Česká mincovna a.s.

Český um je známý po celém světě a odrazil se v mnoha oblastech lidské tvorby. České sklo je pak v zahraničí téměř jeho synonymem. Za tímto úspěchem stojí mimo jiné také jablonecká Preciosa, která nově navázala spolupráci s další jabloneckou společností – Českou mincovnou. Z tohoto spojení vzešla výjimečná série pamětních mincí ČM - CRYSTAL COIN.

Soutěžní otázka zní:
Co a koho najdete na lícní straně všech těchto přepychových klenotů nebývalé krásy a trvalé hodnoty?
Vaši odpověď zasílejte do 15.3.2021 na email lenka.klimentova@mint.cz.
Podmínky soutěže:  Vyhrává 50 správná odpověď.  Započítána bude pouze jedna odpověď z jedné emailové adresy. Svou účastí v soutěži souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zařazením do databáze ČM.

  

Zdroj: Youtube

 

logoZdroj: Česká mincovna a.s.