Po vyhlášení byli členové OHK, starostové obcí celého okresu i široká veřejnost vyzváni k nominacím do 3 kategorií, Firma regionu, Živnostník regionu a Osobnost regionu. Pro kategorii Křídel přátelství, se pořadatel soutěže již tradičně obrátil na ratibořskou Izbu gospodarczou, která nominovala kandidáta, u nějž je oceněna česko-polská obchodní spolupráce.
Fungování této spolupráce pak prověřila u českých partnerů ředitelka OHK Miluše Psotová, která se též ujala zpracování dotazníků, navázání kontaktů a rozhovorů s kandidáty.
 
Na základě kritérií, které Kapitula schválila pro 5. ročník již na svém třetím jednání dne 18.3. 2021,  pak probíhalo první kolo hodnocení soutěže, v němž hrály hlavní úlohu ekonomické ukazatele, jako jsou meziroční nárůst obratu v % a meziroční nárůst zisku po zdanění v % , v dalším kole pak v kategorii Podnikatel regionu posuzovala Kapitula bodovým hodnocením ostatní kritéria, inovace, digitalizace a automatizace, stabilita a dlouhodobé působení v regionu, integrita firmy, její zásady a etický kodex, rozvoj zaměstnanců a spolupráce se školami a v neposlední řadě i ochrana životního prostředí.
U živnostníka regionu se zase největší pozornost věnovala Stabilitě, ale i ziskovosti, inovacím a komunitnímu působení.
Hodnocení kategorie osobnost regionu proběhlo představením kandidátů, jejich profilu a zásluh a nezávislým bodováním od všech členů Kapituly. Ve výzvě k nominaci se psalo, že se má jednat o respektovanou, bezúhonnou osobnost s přínosem a pozitivním vlivem/příkladem pro region.
Novinkou v letošním ročníku je vyhlášení i druhého a třetího místa v kategoriích Podnikatel a živnostník regionu.

Zdroj: Okresní hospodářská komora Opava

Vítězové 5. ročníku tradiční soutěže OHK Opava

Kategorie Merkurova křídla přátelství
Slévárna Odlewnia Rafamet Sp. z o.o. ( cenu převzal GM Adam Witecki)

Osobnost regionu
ing. Vladimír Peringer

Živnostník regionu
1. místo - Petr Jochim - stavební dozory
2. místo - Radim Palzer - stavební práce, sauny, zahradní stavby
3. místo - Anna Harrerová - Jammers Home

Firma regionu
1. místo - Labortech s.r.o. (Vladan Dušek)
2. místo - Tesko Kolovrat s.r.o.
3. místo - DK1

Zdroj: Okresní hospodářská komora Opava