Každý z nás tráví v této době spoustu času doma u svých obrazovek, chytrých telefonů, tabletů, počítačů i televizorů. Podle studií stráví průměrný uživatel na zmíněných zařízeních v přepočtu 7-8 hodin denně, což vyplývá z výzkumů, které byly prezentovány na konferenci ve městě Rancho Palos Verdes. Oči tak prakticky nikdy neodpočívají, a to má své následky.

V čem spočívá riziko?

Modré světlo je specifické tím, že se sítnice oka aktivuje téměř 100x více než u jiného světla, a tak silně působí na náš organismus. Jakmile surfujete na mobilu nebo se díváte na film, tak modré světlo dává tělu signál, že je den, i když to tak nemusí být. Mozek je pak zmatený a může to rozhodit přirozený biorytmus těla, a proto můžete mít problémy s nespavostí," vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz.

V případě, že budete trávit mnoho času u jakéhokoliv digitálního zařízení, které vyzařuje modré světlo a nebudete se chránit, může to přinést spoustu nežádoucích účinků.

Mezi nejčastější problémy patří:

  • pálení a svědění očí
  • problémy s viděním
  • přílišná tvorba slz
  • nespavost
  • nadměrná únava
  • rozmazané vidění
  • časté bolesti hlavy
  • celková nevolnost
  • pocit na zvracení

Jak se chránit před modrým světlem?

Existuje několik dobrých rad, jak se před modrým světlem chránit. Jednou z nich jsou brýle s ochranou proti modrému světlu, takzvané brýle s „blue blockerem". Pokud znáte své dioptrie, můžete si takové brýle pořídit i on-line v e-shopu Alensa.cz, který vám umožní si filtr proti modrému světlu u brýlových skel přidat už za 890 korun. Celé brýle např. od značky Crullé tak včetně skel pořídíte i pod 2 000 korun, zaleží samozřejmě na tom, jaké máte dioptrie či jakou sílu skla si do vybraných brýlových obrouček zvolíte. Všechny obroučky si zároveň můžete vyzkoušet v takzvaném virtuální zrcadle.   

V dnešní době digitalizace se brýle s ochranným filtrem hodí opravdu každému, a tak nebývá výjimkou, že si je pořizují lidé, kteří brýle jinak nenosí. Pokud preferujete raději čočky, tak máme skvělou zprávu i pro vás. Na Alensa.cz pořídíte i kontaktní čočky TopVue Blue Blocker, které jsou určeny přímo lidem, kteří tráví na počítači hodně času. Zároveň jsou to vůbec první čočky, které obsahují filtr pro aktivní ochranu proti modrému světlu.

Zdroj: www.alensa.cz

7 tipů optometristky pro prevenci před digitální únavou očí

Jestli pociťujete některé z výše uvedené příznaků přečtěte si 7 tipů optometristky Kristýny Štěbetákové, jak digitální úvaně zraku předcházet:

  1. Pořiďte si brýle nebo čočky s tzv. blue blockerem, které vám usnadní život. Můžete si pořídit i brýle s nulovými dioptriemi, které budete nosit právě při práci na počítači.
  2. Pravidlo 20-20-20, tedy každých 20 minut odvraťte zrak od obrazovek a zaměřte jej na jiný objekt vzdálený 5-20 metrů na dobu 20 vteřin.
  3. Jestliže pracujete často u počítače nebo na bázi home office dopřávejte si pravidelné pauzy.
  4. Neseďte příliš dlouho a blízko u obrazovek.
  5. Stáhněte si jas obrazovek na minimum, pokud jste u počítače nebo mobilu moc dlouho. Můžete využít i různé aplikace, které upravují intenzitu monitoru, ale zároveň mohou zkreslovat barvy.
  6. Používejte kvalitní oční kapky, které vám uleví od nepříjemných pocitů.
  7. Před spánkem odložte mobil nebo jiné přístroje, ať nemáte problémy s usínáním. V ideálním případě odložte telefon nebo počítač a vypněte televizi 2-3 hodiny před spánkem a raději si čtěte nebo si povídejte.