Réva se na Slovácku pěstuje od nepaměti a nesmazatelně se zapsala do rázu krajiny poseté vinohrady i do životů lidí, které zde dobré víno provází ve dny všední i ty sváteční.

Bzenec

Bzenec je jedním z neoficiálních center celého Slovácka. Pro mnohé milovníky vína platí právem za centrum nejznámější a nejdůležitější. Má dlouhou a bohatou vinařskou historii, vzniklo zde např. jedno z prvních vinařských družstev na Moravě. Do povědomí vešlo také známkovým vínem Bzeneckou lipkou, která se vyrábí z Ryzlinku rýnského a údajně voní jako květy tisícileté lípy ze zámeckého parku. Tato lípa je ve městě vidět dodnes a patří mezi nejstarší stromy na Moravě. V Bzenci se nachází mnoho starobylých, ale i modernějších vinných sklepů a během roku se zde konají mnohé slavnosti a akce spojené s vínem. Své sídlo tu má také Zámecké vinařství Bzenec, které je historicky nejúspěšnějším vinařstvím v Salonu vín – národní soutěži vín. Za svá vína získalo již 7 titulů absolutního šampiona této největší a nejprestižnější soutěže vín v České republice.

Zdroj: Youtube

Blatnice pod Svatým Antonínkem

Na jižní Moravě se vyskytuje mnoho vinařských obcí s charakteristickými sklepními uličkami, které vyloženě vybízejí k návštěvě. Ne jinak tomu je i na Slovácku. Jednou z nejznámějších vinařských obcí je pak Blatnice pod Svatým Antonínkem. Blatnici, jak je zkráceně nazývána, proslavilo známkové víno Blatnický Roháč, pojmenované podle viniční tratě Roháč. Vyrábí se z Ryzlinku rýnského, Rulandského bílého nebo ze Sylvánského zeleného a jako vůbec první víno získalo ocenění na mezinárodní výstavě vín roku 1896 v Paříži. Navštívit zde můžete památkovou rezervaci vinných sklepů Stará hora na viniční trati Plachty, kde prý vlastnil vinice Jan Amos Komenský. Kromě vína je obec také známá jako poutní místo s kaplí sv. Antonína Paduánského na Blatnické hoře. Během roku se zde koná oblíbená akce Blatnické búdy pod hvězdami, tedy otevřené sklepy ve večerních hodinách. Místní vinaři se také mohou pyšnit označením vín originální certifikace, tedy VOC Blatnice.

Zdroj: www.wineofczechrepublic.cz

Mutěnice

Největší vinařskou obcí oblasti jsou pak Mutěnice. Raritou této obce jsou pak Búdy (místní označení pro vinné sklepy), areál téměř 500 vinných sklepů pod Zárybnickými vinohrady. Sklepy stojí v několika řadách a jejich průčelí často zdobí pestré slovácké ornamenty. V areálu sklepů se také nachází muzeum vinařství, pálenic a myslivosti. Koná se zde třeba oblíbená folklorní akce zarážení hory, která předchází vinobraní.

Zdroj: www.wineofczechrepublic.cz

Dalšími, nejenom vinařskými, ale i kulturními a historickými centry této oblasti jsou třeba Kyjov, Uherské Hradiště nebo Moravská Nová Ves, ale i třeba pro někoho těžko představitelný Zlín. Všechna tato místa skýtají mnoho zážitků pro milovníky vína, ale to své si tu najde určitě skoro každý. Slovácko je malebný kousek Moravy a vlastně i celé České republiky a stojí určitě za návštěvu a za to věnovat mu trochu volného času.

Více informací najdete na www.wineofczechrepublic.cz.