Počátkem roku, bylo to přesně 2. ledna 2020, říkám kolegům na první poradě: „…cítím, že tento rok bude jiný, nevím v čem, ale bude!“ V té době ještě nikdo netušil, čemu budeme muset letos čelit. Za pár dní se ve zprávách objevuje informace o jakémsi neznámém a rychle se šířícím viru, který řádí Číně. Nechává mě to v klidu, říkám si v duchu - tam už toho bylo a Čína je daleko, to se nás netýká. Jenže už počátkem února 2020 posíláme našim kolegům do čínského závodu 3 000 kusů zdravotních roušek a počátkem března se objevuje první případ podivného viru přímo u nás v Ústí nad Labem. V polovině března bylo rozhodnuto, že budeme nosit roušky i v našem závodě. Zdarma je rozdáváme všem našim zaměstnancům, ve stejné době pro ně zavádíme obědy a večeře ve firemní kantýně zdarma.

Vláda brzy poté vydává naše vláda opatření proti šíření viru, který už má jméno „Covid 19“. Uzavírají se školy a naše firma podporuje zaměstnance, kteří jsou nuceni zůstat s dětmi doma na OČR. Další měsíce se vládní opatření už negativně projevují i ve výrobě, která trochu stagnuje. Snažíme se propad řešit čerpáním dovolených, kromě rodičů, kteří jsou na OČR, zůstávají lidé také doma v pracovní neschopnosti. Naštěstí nemusíme propouštět. 

V červnu je situace příznivější, opatření se uvolňují a firma zadává náborové kampaně. Výroba jde nahoru. Městskému hasičskému sboru jednotky JPO II Krupka a Sboru dobrovolných hasičů z Mojžíře darujeme náš nejnovější produkt DEWALT - pila DCS367 Recip Saw.

V červenci ve firmě rozjíždíme program „Beat the heat“, který má podpořit zaměstnance v nošení roušek v letním období. Po dobu dvou měsíců dostávají každý týden jeden dárek  - plastové lahve DeWALT, chladící tašky, chladivé ručníčky, trička, zorganizovali jsme ale také třeba nanukový týden, týden nápojů zdarma, na závěr jsou to plážové osušky a kosmetika. Zaměstnancům na jejich benefit karty ještě posíláme kompenzaci za práci v rouškách v rozmezí od dvou do čtyř tisíc Korun.

V září dostávají zaměstnanci balíčky s rouškami pro jejich rodiny. V rámci „Mobility weeku“ mají autobus zdarma. Vzděláváme je a podporujeme i při druhé vlně Covid 19.

 V říjnu pomáháme Ústecké nemocnici, kam posíláme pomůcky na roušky, na podporu pořádáme běh pro Hospic sv.Štěpána v Litoměřicích.

V listopadu zajišťujeme sanitku s příslušným vybavením i personálem a začínáme testovat zaměstnance včetně jejich rodinných příslušníků na přítomnost viru. To vše každé úterý zdarma.

Výroba jde neskutečně nahoru, nabíráme další desítky nových zaměstnanců. Máme dva náborové dny týdně a navyšujeme přesčasový příplatek na 80%. I když bojujeme nadále s Covidem 19 a opatřeními, která sebou přináší, zasíláme nemocným kolegům s pozitivním nálezem „Covid tašky“ s vitamíny, sladkostmi a čaji a nápisem „Kolegové, nenecháme vás v tom!“ V prosinci odměňujeme 50 nejlepších operátorů Řádem Zlaté vrtačky a pokračujeme v placení přesčasové práce ve výši 80%. Těm, kteří přijdou pomoci s výrobou mezi svátky vyplácíme příplatek 50% jako odměnu za obětavost a pracovní nasazení v této podivné době.

Black & Decker – společnost s historií i vizemi do budoucna

Black & Decker je součástí korporace Stanley Black & Decker, Inc., která vznikla v roce 2010 sloučením dvou silných společností Stanley Works a Black & Decker.

V roce 1843 založil Frederick Stanley malou dílnu „Stanley Works“ ve městě New Britain v Connecticutu v USA. Vyráběl zde petlice, panty a další železné výrobky. O 67 let později zakládají S. Duncan Black a Alonzo G. Decker společnou firmu v Baltimoru v Marylandu „Black & Decker“, která o 6 let později získává první patent na ruční elektrické nářadí. Společnost se rychle vyvíjí, sleduje technologické trendy a např. kosmonauti NASA při vesmírném programu Apollo 15 použili k odebrání vzorků na Měsíci speciální akumulátorové vrtací kladivo právě z této dílny.

Společnost rozšiřuje pole působnosti a v roce 2002 přesouvá část výroby do Čech, kde z bývalé prodejny nábytku v Trmicích vybuduje zcela nový výrobní závod. V roce 2004 se stává závodem s nejvyšší evropskou výrobní kapacitou, má více než 40 montážních linek a více než 20 strojů na vstřikování plastů. Firma se dál rozvíjí, buduje skladové prostory, zavádí nové výrobní procesy a stává se vlajkovou lodí výroby profesionálního elektrického ručního nářadí značky DeWALT. 

Rok 2010 je přelomovým rokem, Black & Decker a společnost Stanley Works fúzují.  Významným milníkem je i rok 2015, kdy společnost sestavuje vlastní vývojový tým a přestává být pouze výrobním závodem. V současnosti patří Stanley Black & Decker s prodejem svých výrobků ve více než 170 zemích světa na 6 kontinentech k vedoucím značkám na trhu ve svých oborech podnikání. Zaměstnává 52 tisíc zaměstnanců ve více než 50 zemích celého světa.

 www.sbd-usti.cz