Jak se dařilo v končícím volebním období splnit cíle vytyčené v programovém prohlášení Rady Moravskoslezského kraje?

S přehledem a dokonce s rozpočtovým přebytkem! Rozpočet kraje je totiž poprvé za celou dobu existence krajů, kdy moravskoslezští zastupitelé schvalovali vyrovnané nebo schodkové rozpočty, přebytkový. Zachovali jsme stávající rating - mezinárodní hodnocení A2 se stabilním výhledem, přičemž jsme jediným krajem v České republice s uděleným mezinárodním ratingem. S majetkem kraje hospodaříme bez chyb, což už podvanácté potvrdilo i Ministerstvo financí.

Co považujete za její největší dosažený úspěch v uplynulém volebním období?

Jednoznačně přebytkový rozpočet a milionové investice do všech oblastí každodenního života. Jsou to desítky opravených a zvelebených zařízení sociálních služeb. Obrovským posunem prošla oblast školství, ať už se na to díváme z pohledu investic, sítě škol nebo z pohledu pedagogických osobností. Mohl bych vypočítávat významné sportovní události nebo podporu kultury, kontakty s investory, nově zřízená pracovní místa nebo doslova raketový rozvoj oblasti cestovního a turistického ruchu. Jenže - pokud kdekoliv zavedete řeč na Moravskoslezský kraj, vždycky skončíte u ekologie a ekologii jsem se věnoval i v předchozím volebním období na postu náměstka hejtmana. Tak snad mohu i trochu ješitně a opravdu s hrdostí znovu připomenout naše prvenství v realizací myšlenky takzvaných kotlíkových dotací.

Co považujete za nesplněný závazek a z jakého důvodu nebyl dodržen?

Jsem zvyklý dodržovat dohody a sliby, takže na tuto otázku nemohu v tuto chvíli zodpovědně odpovědět nějakým výčtem. Spíš bych v tuto chvíli jako neúspěch pro všechny viděl neochotu vedení některých měst a politických stran k dohodě v zájmu občanů. Příkladem by mohly být promarněné nevyčerpané miliony na investice v Ostravě, o které pro mě z nepochopitelných důvodů nemělo vedení města zájem, stejně jako prosazené osobní ambice několika jednotlivců, jejichž výsledkem je monstrózní dopravní přestupový terminál na Hranečníku. Ten neprospívá ani cestujícím ani životnímu prostředí.

Jaké významné projekty se podařilo spolufinancovat z evropských finančních zdrojů?

Čerpání a využití všech dostupných prostředků považuji jednoznačně za úspěch všech lidí z týmu, kteří jsou za tuto část odpovědní. V posledním programovém období kraj realizoval prostřednictvím odboru evropských projektů 184 projektů v celkové výši 8,738 mil. Kč. Na realizaci těchto projektů obdržel dotace ve výši 6,747 mil. Kč a z vlastních zdrojů tyto projekty financoval ve výši 1,991 mil. Kč. Z toho bylo 143 projektů investičního charakteru za celkem 8,073 mil Kč (dotace 6,105 mil. Kč) a 41 neinvestičních projektů celkem za 665 mil. Kč (dotace 642 mil. Kč).

Na co je nutné se v dalším volebním období zaměřit?

V posledních letech jsem nesčetněkrát upozorňoval na skutečnost, že se musíme připravit na dobu "po uhlí". Bez ohledu na ekonomickou situaci v samotném OKD se zásoby ekonomicky vytěžitelného černého uhlí rapidně snižují a samotná těžba, ať už pod hlavičkou OKD, nebo státu, což já preferuji, nebude trvat déle než deset let. Po relativně zvládnuté konverzi těžkého průmyslu počátkem devadesátých let, tento sektor opustilo zhruba 200 tisíc zaměstnanců. Jeden z mých prvních požadavků z pozice čerstvě zvoleného hejtmana na vládu ČR a tehdejšího premiéra Nečase, byla žádost o schůzku a utvoření pracovní skupiny, která by proces dokončila. Upozorňoval jsem již tehdy na to, že se řítíme do katastrofy a že situace připomíná Titanic, kdy se na palubě ještě tančí, ale v podpalubí je již voda. Bez odezvy. A my? Vedení Moravskoslezského kraje pokračuje ve všech aktivitách, které napomáhají ke snížení nezaměstnanosti v regionu. Se zástupci vlády, klíčových podniků, firem a s potenciálními investory pracujeme na využití všech dostupných možností pro omezení sociálních dopadů a hledání nových rozvojových příležitostí bez ohledu na blížící se volby a jejich výsledek. Situace je vážná do té míry, že si současní členové vedení kraje nedovolí upřednostňovat stranické zájmy. To by bylo hodně krátkozraké i z lidského – osobního hlediska.