Vinici zde založili již staří Římané a byla to zřejmě úplně první moravská vinice. Rodí se zde opravdu jedinečné Ryzlinky vlašské, ale daří se tu i Rulandskému šedému a bílému, Chardonnay, Sylvánskému zelenému a samozřejmě nesmíme zapomenout na Pálavu, která zde byla vyšlechtěna.

Přirozeným střediskem je historické město Mikulov, nad kterým se tyčí z jedné strany zámek a z druhé strany Svatý kopeček se zvonicí a kaplí Sv. Šebestiána. Na zámku si můžete prohlédnout expozici Víno napříč staletími, kolekci historických listů a jeden z největších sudů v Evropě, do kterého se vejde přes 1000 hl vína. Mikulov je také domovem a pořadatelem velmi populárního Pálavského vinobraní. Tento vinařský svátek přiláká každoročně do města mnoho turistů z Čech, ale i ze zahraničí. Hlavně Rakušané to mají opravdu kousek a jezdí sem stále častěji. Druhým, ale neméně významným centrem jsou Valtice. O něco menší město, také s romantickým zámkem, který se stal domovem Salonu vín – degustační expozice 100 nejlepších vín daného roku, které můžete všechny ochutnat v chladném prostředí místního sklepení. Kdo bude po degustaci unaven, může si zajít odpočinout na zámek nebo do zámeckých zahrad. Zapomenout nesmíme určitě ani na Lednicko-valtický areál, nejrozsáhlejší umělecky ztvárněnou krajinu na světě, zapsanou na seznamu UNESCO. Jen chvíli posedět v parku se skleničkou dobrého vína a nasát tu atmosféru.

Ať už budete projíždět mikulovskou vinařskou podoblastí jakkoliv, toulky vás provedou řadou vinařských obcí, jako je Perná, Bavory, Pavlov, Popice nebo Věstonice a donutí vás k zastavení u dobrého vína nebo vás zlákají k návštěvě četných vinařství a vinných sklepů. Vinaři sdružení do různých spolků zde také pravidelně pořádají vinné slavnosti, trhy, otevřené sklepy nebo krojované hody, samozřejmě také spojené s vínem.

Mikulov nezapomněl ani na romantické povahy. Pohled z viniční trati Sonberk nabízí překrásný pohled na Novomlýnské nádrže a hlavně na Pálavu s několika zříceninami hradů. Nic se nevyrovná západu slunce nad Pálavou, třeba se sklenkou Ryzlinku vlašského, Sauvignonu nebo stejnojmenné odrůdy s podmanivým aroma… A sportovci pro změnu můžou na kole projet 20 km dlouhou Vinařskou naučnou stezku Mikulov.

Vynikající víno, nádherná příroda, úchvatné pamětihodnosti a nezapomenutelná atmosféra tvoří Mikulovsko, a tak na nic nečekejte a vyrazte. Pro větší jistotu při volbě ubytování a dalších služeb vybírejte z certifikovaných zařízení vinařské turistiky. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb a další informace o a našich vínech a vinařské turistice najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

Zdroj: Vína z Moravy

Akce, které si nesmíte nechat ujít:
24. 6. 2017 - Krojové hody v Mikulově
24. 6. 2017 - Valtické Podzemí – Noc otevřených sklepů
22. 7. 2017 - Letní putování po vinařských stezkách
18. – 19. 8. 2017 - Zarážení hory a degustace vín (Mikulov)
8. – 10. 9. 2017 - Pálavské vinobraní