Na sladkovodní ryby je ideální pepř, česnek, cibule, petržel, kmín, kopr, kardamon, šafrán nebo muškátový oříšek. Tyto přísady můžete mezi sebou libovolně kombinovat nebo použít samostatně.

Nejpoužívanější koření v kuchyních celého světa je cibule, která se hodí do většiny slaných jídel a své uplatnění najde i ve studené kuchyni. Druhé nejčastěji používané koření je česnek, který podporuje trávení, činnost srdce a krevního oběhu, působí proti vysokému tlaku a cholesterolu. Má také antibakteriální účinky a odstraňuje specifickou rybí vůni. Navíc příjemně dolaďuje chuť.

Jemnější než cibule je pór, který má příznivé účinky na trávicí soustavu a obsahuje celou řadu vitamínů. Pro přípravu rybích receptů jej lze použít do polévek nebo na posypání ryby při pečení.

Při smažení a pečení je ideální volbou kmín. Kopr se přidává do polévek nebo k pečeným, dušený či vařeným rybám. Hodí se i při marinování nakládaných ryb a do omáček k jejich přelití. Dodá jim specifickou chuť. 

Muškátový květ a oříšek se používají ve velmi malém množství do rybích polévek a k přípravě vařených a dušených pokrmů z ryb. Je vhodný také do masových nádivek, kterými plníme pečené ryby.

Zdroj: MZe s.p.o.

Další bylinky, se kterými si rybu vychutnáte

Vynikající je také bazalka, která podporuje trávení a působí proti nadýmání. Bazalka je vhodná i do omáček, kterými se vařená nebo dušená ryba přelévá. Dobromysl neboli oregano zlepšuje a zvýrazňuje chuť rybího masa a můžete jej použít místo majoránky.

Oblíbený je také anýz, který nejen, že povzbuzuje chuť k jídlu, ale také dokáže zbavit ryby jejich charakteristické vůně. Stačí roztlučenými semeny potřít porce ryby a nechat hodinu odležet. Poté maso opláchněte a připravte podle svého receptu.

Do rybí polévky se přidává bobkový list, který je vhodný i při dušení a vaření ryb. Po dokončení přípravy pokrmu z něj vždy vavřínové listy odstraňte. Chuť a vůni polévek i omáček zvyšuje také libeček. V rybí kuchyni se jím koření hlavní jídla připravovaná dušením nebo vařením. V malém množství můžete ochutit rybí polévky, nádivky do ryb a rybí sekanou špetkou kardamonu.

Znáte cedru citrónovou? Jedná se o sušenou barevnou svrchní kůru citrusů. Koření můžeme použít při přípravě studených i teplých omáček k rybám i na ryby vařené, dušené či pečené. Při přípravě dušených a vařených ryb využijete také fenykl.

Do rybích salátů se přidává estragon, který je vhodný i na dušení či vaření ryb a do omáček k rybám. Pro aromatizaci a žluté zabarvení dušených a vařených ryb můžete použít i špetku šafránu.

Zdroj: MZe s.p.o.

Ryba na talíř 

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb

Zdroj: MZe s.p.o.