Situace se však za poslední roky mění a na naší škole zaznamenáváme až překvapivý nárůst zájemců o studium ve všech námi nabízených oborech.

Společnost na celém světě se neustále vyvíjí, ale bohužel v některých oblastech upadá. Je nezbytné mít kolem sebe nejen počítačové experty, ale také lidi se šikovnýma rukama, kteří umí postavit dům, rozvést po domě vodu a odpady, zapojit elektřinu, vyrobit nábytek - a všechny ostatní doplňky. A když už bydlíme, je potřeba, aby se někdo věnoval chovu drůbeže a dobytka, maso a mléko zpracoval ve výrobky, a ty nám někdo musí prodat nebo doručit. A pak jsou také potřební lidé, kteří za nás odvezou odpad, opraví pokaženou ledničku nebo sporák a hle- najednou si uvědomujeme, že ne stroje, ale my lidé se vzájemně potřebujeme k tomu, abychom mohli bez ohledu na vzdělání a společenského postavení, spolehlivě fungovat.

Zdroj: Střední škola řemesel, Frýdek-Místek, příspěvková organizace

V naší škole nabízíme kromě čtyřletých maturitních oborů, tříletých učebních obrů a dvouletých nástaveb také  tzv. jednoleté zkrácené studium. Jedná se o plnohodnotné vzdělání ve všech námi nabízených oborech, ale ve zkrácené podobě. Studium je založeno především na praktické výuce a v teorii se učí pouze odborné předměty. Podmínkou přijetí je pouze ukončené středoškolské vzdělání zakončené výučním listem, nebo maturitou. Zájem je obrovský, i když se jedná o řádné denní studium. Ke studiu se hlásí i vysokoškolsky vzdělaní lidé - například obor truhlář nedávno vystudoval právník, který se realizuje v neziskové organizaci poskytující pracovní příležitost handicapovaným. Dále naší škole studoval bývalý vědecký pracovník a mnoho dalších, které manuální práce naplňuje a těší a uvědomili si, že práce v kancelářích a u počítačů je psychicky vyčerpává a za jejich prací nezůstávají žádné hmatatelné výsledky. Jen pomysleme, kolik lidí dnes v práci v uzavřených klimatizovaných budovách zažívá stres a vyhledává pomoc psychologa- kdežto u tvůrčí práce v dílnách a v kolektivu, i při často těžké dřině, naše psychika trpí velmi málo.

Zdroj: Střední škola řemesel, Frýdek-Místek, příspěvková organizace

Velmi zajímavé jsou na naší škole tzv. E - obory určené pro děti vycházejí z praktických škol, popř. děti, které mají na základní škole problémy s výukou a potřebují pozvolnější způsob výuky s ohledem na individuální přístup ke každému žákovi. Jedná o třídy s malým počtem žáků a totéž platí i v dílnách praktické výuky. K těmto oborům patří zvláště oblíbené Stravovací a ubytovací služby, dále Strojírenské a Zednické práce.

Zdroj: Střední škola řemesel, Frýdek-Místek, příspěvková organizacePředchozí měsíce pro nás pro všechny znamenaly omezení po všech směrech života. Avšak řemeslníci měli plné ruce práce, protože rodiny začaly využívat čas, kdy jejich členové nemohli chodit do práce a škol, lidé se nemohli věnovat svým běžným aktivitám, a proto se rozhodli pro rekonstrukce svých domovů. Poptávka po kvalitních řemeslnících, která byla už tak vysoká, se ještě zvýšila.

Jsme proto hrdí na to, že brány právě naší školy opouštějí absolventi s vysokou znalostí svého řemesla. Svou kvalifikaci mají žáci možnost si během studia ještě zvýšit pracovními stážemi v zahraničí, zvláště v Portugalsku, kde už máme, troufám si říci, navázány s tamními hostitelskými organizacemi a firmami přátelské vztahy. V současné době se připravujeme na spolupráci s Tureckem.

Díky nemalému úsilí naší kolegyně, zástupkyně ředitele pro evropské projekty, paní Ing. Jany Blahutové, jsme certifikovanou organizací, a proto je pro nás snadnější podávání a uznávání podaných projektů, zvláště stáží v zahraničí. Žáci tak mají více příležitostí si zvýšit nejen svou profesní kvalifikaci, ale zvláště jazykové dovednosti.

Zdroj: Střední škola řemesel, Frýdek-Místek, příspěvková organizace

Naše škola v období svého trvání prošla mnoha změnami (což můžu posoudit i jako její učeň-absolvent) a do dnešní doby se vyprofilovala do centra vzdělávání s mimořádným zázemím v oblasti teoretického a zvláště praktického vyučování.

Těmi nejdůležitějšími, kteří se starají nejen o vzdělávání žáků, ale také o běžný provoz a pro žáky přívětivou atmosféru během studia, jsou zaměstnanci školy na všech úsecích- v kuchyni, na bazénu, v šatně i na úklidu- těm všem patří vřelý a velký dík za to, že vnášejí do své práce nejen své úsilí, ale zvláště pozitivní energii, která se pak odráží na celkové příznivé atmosféře.

Touto cestou si dovoluji pozvat širokou veřejnost a případné zájemce o studium na naší škole na Dny otevřených dveří:

Zdroj: Střední škola řemesel, Frýdek-Místek, příspěvková organizace