Stres a jeho dopad na náš organismus

Stres rozdělujeme na krátkodobý a dlouhodobý. Krátkodobý nám pomáhá zmobilizovat se, vynaložit potřebnou energii například ke zlepšení výkonu, k dosažení životního cíle, nebo v extrémních situacích k záchraně života apod. Lidský organismus je uzpůsoben tak, aby se s ním dokázal co možná nejlépe vyrovnat. Dlouhodobý stres je něco docela jiného a může mít zničující dopad na náš organismus, na naše fyzické a duševní zdraví. I odborníci dnes již připouštějí, že dlouhodobý stres negativně ovlivňuje naše tělo mnohem více než pár kil nadváhy nebo nadměrná konzumace průmyslově upravovaných potravin*.

Jak reagujeme na stres?

Individuálně. Odezva na stres může být přiměřená, nedostatečná nebo naopak přehnaná, kdy může organismu uškodit. Každému z nás pomáhá ke zvládnutí stresu něco jiného. V každém případě je důležité dostat se přímo ke kořenům našeho stresu a tím i k podstatě sebe sama. Proto bychom se měli jako základu držet následujících opatření:

Relaxovat. Relaxace je vědomé uvolnění těla a mysli a svalového napětí. Pomáhá soustředit se na konkrétní situaci nebo úkol, pomáhá regenerovat síly po namáhavé duševní činnosti a také usnadňuje spánek. Naučte se relaxovat pravidelně 1-2x denně 10-15 minut, přitom vyloučit rušivé vlivy, dopřát si pohodlnou pozici, zavřít oči a soustředit se plně na samotnou relaxaci. Relaxace vyžaduje nácvik. Nebo prostě jen zkuste strávit 10 minut denně v úplném klidu, cíleně se soustřeďte na tady a teď. Významně vám to pomůže snížit hladinu stresu.

Žít přítomností. Velmi důležité pro eliminaci stresu je maximálně vnímat přítomnost a užívat si ji. Být jednoznačně pozitivní. A s odvahou se dívat do budoucnosti. Neohlížet se do minulosti, nelpět na ní. Naše mysl je vyčerpaná útěky do minulosti, často a ráda se zabývá nějakou negativní věcí, která se stala. Tím v sobě ale pěstujeme negativní emoce.

Pečovat o své tělo díky kvalitní stravě. Stres a střevní mikroflóra spolu souvisí! Stres má vliv na správné fungování střevní mikrobioty. Znečištěné ovzduší, nekvalitní strava a nedostatek fermentovaných potravin ve stravě ovlivňují negativně i fungování našich střev. Snažte se jíst střídmě, vyváženou stravu a používejte kvalitní suroviny.

Pomoci může i homeopatie

Se stresem vám mohou pomoci i homeopatické léčivé přípravky. Jsou šetrné a užívat je mohou i rizikové skupiny pacientů, jako jsou těhotné ženy, malé děti a senioři. Homeopatický léčivý přípravek Sédatif PC zmírní příznaky stresu během dne a tím zkvalitní spánek v noci. Tradičně se v homeopatii užívá k léčbě úzkosti a emočního napětí, které se projevují neklidem, nervozitou, podrážděností a poruchami koncentrace, a k léčbě lehkých poruch spánku. Sédatif PC je nenávykový a neovlivňuje pozornost během dne, což ocení např. řidiči nebo studenti. Pro seniory je výhodou, že je bez lékových interakcí, takže jej mohou užívat současně s jinými léky či doplňky stravy. Tablety se rychle rozpouštějí v ústech, není třeba je zapíjet.

Zdroj: BOIRON CZ, s.r.o.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Sédatif PC® je homeopatický léčivý přípravek užívaný tradičně v homeopatii k léčbě úzkosti a emočního napětí (které se projevují např. neklidem, nervozitou, podrážděností a poruchami koncentrace) a k léčbě lehkých poruch spánku. Lék k vnitřnímu užití.

Další tipy, jak bojovat proti stresu:

  • dostatečně a nerušeně spát
  • mít pravidelný pohyb, alespoň 30 minut 3x v týdnu
  • cvičit jógu jako ideální formu tréninku těla a duše
  • pobývat v přírodě
  • věnovat se vlastní tvorbě, být kreativní, poslouchat hudbu
  • udržovat přátelské a sociální vazby, pečovat o ně

 

*Zdeněk Adam, Zdeněk Král, Jeroným Klimeš, Zdeněk Boleloucký, Luděk Pour: Chronický stres, psychická nepohoda a deprese zvyšují četnost infekčních, autoimunitních, ale i maligních nemocí; Vnitřní lékařství 1/2020