Skoro každá vinařská obec má svou sklepní uličku, ale jen někde jsou pečlivě udržované a stavěné na odiv jako svébytný turistický cíl. Na Moravě najdete zhruba stovku takových uliček, ale výjimkou nejsou ani ve vinařských Čechách, např. ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku. Podoba těchto uliček se od sebe často v mnohém liší. Ať už velikostí, umístěním v rámci obce, tradičním a historickým pojetím oproti modernějšímu, stářím nebo dalšími různými drobnostmi. Podstata ale zůstává všude stejná. Sklepní uličky jsou srdcem a přirozeným centrem vinařských obcí. Vinaři zde vyrábějí a uchovávají svá jedinečná vína a sklepy jsou často jejich druhým domovem. Pohostinnost a přátelská atmosféra jsou samozřejmostí a už po chvíli se zde budete cítit jako někde v pohádce. Sklepní uličky jsou oblíbenou a vyhledávanou turistickou atrakcí, kterou ročně navštíví tisíce návštěvníků přijíždějících za vínem i kouzlem místa. 

Kam za sklepními uličkami?

Na sklepní uličky narazíte na jižní Moravě doslova na každém kroku. Na Znojemsku určitě v Novém Šaldorfu, Šatově, Hnanicích a Vrbovci. Na Mikulovsku třeba v Pavlově, Dolních Dunajovicích, Březí, Dolních Věstonicích, Hlohovci nebo Novosedlech. Na Velkopavlovicku pak v Čejkovicích, Rakvicích, Zaječí, Kobylí, Vrbici a Bořeticích. Při cestách po Slovácku rozhodně v Prušánkách, Mutěnicích, Hovoranech, Mikulčicích, Hruškách, Petrově nebo Dolních Bojanovicích. A ačkoliv se tento výčet zdá dlouhý, zdaleka to nejsou všechny obce.

Zdroj: shutterstock

Nenechte si ujít

Ke skvostům sklepních uliček patří jednoznačně areál historických vinných sklepů Plže na okraji obce Petrov na Slovácku. V areálu je okolo 80 vinných sklepů budovaných od 15. století, které vytvářejí ulicovou zástavbu se dvěma náměstíčky. V roce 1983 byl areál vyhlášen vůbec první vesnickou památkovou rezervací v tehdejším Československu.

Sklepní uličky si pak nejvíce vychutnáte při tradičních vinných slavnostech vinařských obcí, tzv. otevřených sklepech. Vinaři v jeden den otevřou své sklepy a vy právě těmito uličkami putujete od sklepa ke sklepu a ochutnáváte výborná vína, která vám vinaři rádi nalévají.

Užitečným nástrojem, který vám pomůže při výběru a návštěvě sklepních uliček, je webová stránka www.sklepni-ulicky.cz. Zde naleznete plno užitečných informací o jejich historii i současnosti, dále pozvánky na vinařské a gastronomické akce a mnoho dalších zajímavých informací. Na místě se vám pak bude hodit aplikace Sklepní uličky pro smartphony a tablety, která nabízí veškeré informace o 33 sklepních uličkách na jižní Moravě. V devíti obcích jsou také instalovány infosudy, které obsahují nejdůležitější informace o sklepní uličce přímo na místě.

Zdroj: shutterstock

Veškeré užitečné informace, které byste mohli potřebovat, než vyrazíte do sklepních uliček, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz.